“Влада має визнати, що “заколисування” з приводу війни було помилкою, і зробити дорослі заяви”

Оксана Мороз
медіаексперт, засновниця ініціативи “Як не стати овочем”

(FB)

Українці дорослі й розуміють дорослу мову. Так, не всі. Проте значна частина, і це доведено на практиці.

Але коли з усіма говорити, як з дітьми, то і дорослі починають ними ставати. Заколисування в комунікаціях підштовхує до інфантилізму.

Як результат, мільйонів 3-5 (умовно) живуть у щоденній реальності війни. Це ті хто у ЗСУ, їхні близькі, волонтери, активісти і просто небайдужі.

Решта, більшою чи меншою мірою, заколисані. І ця колисанка звучить не один місяць. І не два.
І от крізь колисанку (зненацька) проривається реальність. Люди в шоці. Це фейк? Ні, не фейк. Це дійсно реальний і реалістичний текст від Залужного.

«То все пропало?». Налякано кажуть «заколисані» і повільно повертають голову в бік тих, хто стільки місяців співав їм колисанку.

Тепер шок у другої сторони. Бо ж за запитанням «все пропало?» піде падіння рейтингів, довіри і гучно почнуть лунати 100500 інших запитань. А там і до антирейтингу недалеко.

І тут би (нарешті) визнати, що «заколисування» було помилкою. Визнати й зробити дорослі заяви. Змінити риторику. Почати говорити як дорослі з дорослими. Так, щоб показати усім (і світу) – так, нам важко, але ми єдині перед усіма викликами. І тому ми переможемо.

Але ж ні. Якщо так зробити, то потрібно забути про рейтинги, вибори та багато чого ще.
Комунікації влади (та тих хто поряд) цього тижня мене не здивували. Так само як і опозиції. Вони тенденційні. От тільки налаштовані вони на вибори, політичну гру, а не на ведення війни за виживання країни.

У мене немає сумнівів, що Зеленський хоче перемогти [у війні]. У мене є великі сумніви, що він розуміє наскільки поточні комунікації його офісу (та і його самого) цьому заважають. Наскільки шкідливим є вбивання клину між військовим та політичним керівництвом (навіть натяк на це).

Особливо на тлі статистики – за рік у цей «клин» повірили 32% українців (було 14%, КМІС).
При такій статистиці, кожен найменший натяк на «клин» – це уже проблема. А за ці дні були не натяки, а цілком собі заяви.

Нікому ж не треба пояснювати, який подарунок для Росії цей «клин»?

І це тільки про комунікації. Маленький їх шмат. Свідомо не лізу зараз глибше.

Хочеться сказати: схаменіться. Але ж хто почує? У когось уже вибори. У інших втома. А третім голови просто немає коли підняти, щоб у це гратися.

І так, на жаль, вирішити це можуть тільки ті, хто це почав. Інші тут безсилі. Але чи вони цього захочуть?

Читайте також:
“Зброя любить тишу”: офіс президента висловив невдоволення з приводу статті Залужного

Залужний каже, що війна переходить на новий етап. І називає потреби армії України


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна