Палата представників США схвалила допомогу Ізраїлю окремо від України

У четвер американська Палата представників схвалила пакет військової допомоги Ізраїлю на суму майже 14,5 мільярдів доларів, окремо від допомоги для України.

Про це в п’ятницю, 3 листопада, пише “Європейська правда”.

Законопроєкт перетворив голосування, яке зазвичай було б двопартійним, на таке, що розділило демократів і республіканців.

Байден раніше заявив, що накладе вето на цей законопроєкт. За документ проголосували 226 конгресменів, “проти” – 196. Майже всі демократи, крім 12, проголосували проти.

Спікер Майк Джонсон, республіканець від штату Луїзіана, заявив, що пакет надасть Ізраїлю допомогу, необхідну для захисту, звільнення заручників, утримуваних ХАМАС, і викорінення войовничого палестинського угруповання, причому “все це буде зроблено в той час, як ми також працюємо над забезпеченням відповідального витрачання коштів і скороченням розмірів федерального уряду”.

Демократи заявили, що такий підхід лише відтермінує надання допомоги Ізраїлю. Лідер сенатської більшості Чак Шумер, республіканець від штату Нью-Йорк, попередив, що “приголомшливо несерйозний” законопроєкт не має жодних шансів у Сенаті.

Перші суттєві законодавчі зусилля в Конгресі на підтримку Ізраїлю у війні далеко не відповідають запиту Байдена про виділення майже 106 мільярдів доларів, які б також підтримали Україну в її боротьбі з Росією, а також зусилля США щодо протидії Китаю і забезпечення безпеки на кордоні з Мексикою.

“Це також перше велике випробування Джонсона на посаді спікера Палати представників, оскільки республіканська більшість намагається повернутися до роботи після місяця потрясінь, що минув після відставки Кевіна Маккарті, республіканця з Каліфорнії, з посади спікера. Джонсон заявив, що розглядатиме питання допомоги Україні разом з питаннями безпеки кордонів США, вважаючи за краще відповідати на запити Байдена окремо, оскільки законодавці від Республіканської партії все частіше виступають проти допомоги Києву”, – пише “Європравда”.

У попередженні Білого дому про накладення вето йдеться, що підхід Джонсона “не відповідає нагальності моменту” і створить небезпечний прецедент, вимагаючи виділення надзвичайних коштів за рахунок скорочень в інших сферах.

Читайте також:
Республіканці внесли проєкт допомоги лише для Ізраїлю – окремо від України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна