Під час виконання завдання на півночі Чернігівщини загинув спецпризначенець Андрій Кудабеков

Загинув 49-річний військовий, чернігівець Андрій Кудабеков.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако.

“Вічна памʼять, Воїне… Він був справжнім, щирим та сміливим. А вчора загинув, як Герой…”, – написав Ломако.

“Суспільне” пише, що докладні обставини загибелі невідомі, однак за інформацією з власних джерел видання, це сталося під час виконання завдань на півночі Чернігівщини.

До 2014 року Андрія Кудабекова знали у Чернігові як підприємця. Він виробляв меблі. Був активним учасником Революції Гідності 2013-2014 років та брав участь у протестах на Майдані Незалежності у Києві. З 2014 року воював на сході України добровольцем у батальйоні “Чернігів”.

Згодом служив в зоні АТО в період третьої хвилі мобілізації.

Повернувшись, став одним зі співзасновників громадської організації “Спілка учасників бойових дій та активних громадян”, члени якої почали об’єднуватись ще за часів Революції Гідності.

У 2017 році на базі цієї громадської організації однодумці створили Центр спеціальної підготовки “Вовкулака”. Там організували тренажерну залу, залу для рукопашного бою, навчальний клас, а також кімнату для тренувань зі зброєю, де бажаючі отримували навички, необхідні для виживання в умовах бойових дій.

На початку російського вторгнення, у лютому-березні 2022 року, брав участь в обороні Чернігова від російських військ.

За інформацією журналіста Юрія Бутусова, Кудабеков почав військову службу у 3-му полку спеціального призначення.

Перед початком російського вторгнення Андрій служив за контрактом у приватній військовій компанії в Африці.

“Але одразу як Росія розпочала війну на знищення України, Бек кинув усе, розірвав контракт і приїхав на захист рідного Чернігова. У найважчі дні, коли російські війська майже повністю оточили місто, він писав у фейсбуці пости, які надихали на боротьбу, він беззаперечно вірив у перемогу, вірив, що ворог буде розбитий. А головне – у складі добровольчої бойової групи Бек бив окупантів, захищаючи рідне місто, його група спецпризначення вела результативну роботу, наводячи на російські колони артилерію, авіацію, Байрактари, встановлюючи міни. Вони взяли багато трофейної російської бойової техніки. Брав участь у пошуку російських повітряних терористів, яких збивали над містом”, – розповідає Бутусов про військового.

“Шолом одного з російських пілотів, який скинув бомби на житловий квартал Чернігова, Андрій мені подарував. З деякими фрагментами черепа бандита, який розбився через невдале приземлення біля місця бомбардування. Ми часто спілкувались. Бек командував спецпідрозділом, який сам створив. Його турбувало, що деякі командири заважають виконувати бойові завдання, намагаються його дискредитувати, і головне – не відзначають належними нагородами його бійців. Бек діяв активно, він не чекав узгоджень, не вважав, що чиясь байдужість дає йому підстави сидіти на місці. Андрій кожного дня робив усе належне для знищення російських окупантів. Я бачив відео його роботи, про яку згодом можна буде розповісти. Він ризикував, ризикував заради виконання завдань, заради того, щоб зберегти життя своїх бійців. Андрій Кудабеков, герой спецназу, герой Чернігова, герой України, йому було 49 років”, – пише Бутусов.

Читайте також:
Під час бойового завдання загинув сержант Микола Завада з 831-ї бригади тактичної авіації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна