Шукатимуть могилу Сагайдачного: археологи проведуть розкопки на території Києво-Могилянської академії

Археологи проведуть розкопки залишків Богоявленського собору на території Києво-Могилянської академії. Там намагатимуться знайти могилу гетьмана Сагайдачного.

Про це повідомила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

У 2022 році залишки Богоявленського собору внесли до Переліку об’єктів культурної спадщини міста Києва, а у 2023 році — до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

За однією з гіпотез, під час спорудження мурованого Богоявленського собору поховання гетьмана Петра Сагайдачного було перенесене. Розкопки на території собору можуть допомогти визначити розташування його могили, зазначили в КМДА.

Богоявленський собор — головний храм Київського Братського Богоявленського монастиря, збудований на місці ранішої дерев’яної церкви. Його побудували за меценатської допомоги гетьмана Івана Мазепи протягом 1690—1693 років.

У 1935 році його знищили більшовики.

Вважається, що гетьмана Петра Сагайдачного поховали в соборі біля його південної стіни.

Читайте також:
.Затоплена спадщина. Чи вдасться зберегти археологічні пам’ятки на Херсонщині після катастрофи Каховської ГЕС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна