81% опитаних українців виступають проти виборів під час війни, – КМІС

81% опитаних українців не підтримують проведення виборів під час війни та вважають, що вони мають відбутися після її завершення. 16% підтримують проведення виборів попри війну. 3% респондентів було важко сказати свою точку зору.

Про це йдеться в опитуванні Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 30 вересня – 13 жовтня.

“У всіх регіонах України більшість населення виступають проти проведення виборів під час війни”, – йдеться у результаті опитування.

Нагадаємо, що якби не повномасштабне вторгнення, то парламентські вибори мали б відбутися 29 жовтня. Президентські вибори мали б відбутися уже в березні 2024.

Однак на період дії воєнного стану вибори заборонені законодавством – Конституцією та законом про воєнний стан.

Раніше видання LB.ua з посиланням на співрозмовників на Банковій писало, що в ОП до президентських виборів навесні не готуються, принаймні поки що. А от парламентські таки можуть відбутися — правда, щонайшвидше восени наступного року.

Опитування проводилося впродовж 30 вересня-13 жовтня 2023 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 2007 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).
Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не могли потрапити мешканці тимчасово окупованих територій, а також опитування не проводилося з громадянами закордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

Читайте також:
Навіть не порушували питання виборів під час війни, воно неактуальне: Зеленський назвав основні причини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна