Повітряний бій над містом та особливості підрахунку: речник ПС Ігнат пояснив величезні цифри руйнувань від атаки “шахедів” на Хмельниччину

Повідомлення місцевих органів влади про великі руйнування в містах Славута і Нетішин Хмельницької області після збиття російських ударних дронів можуть бути пов’язані з дією вибухової хвилі, що виникла внаслідок повітряного бою, а також з особливостями підрахунку пошкоджених будинків.

Як передає “Новинарня“, про це в четвер, 26 жовтня, розповів в ефірі національного телемарафону речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Відповідаючи на запитання, чому в Славуті зафіксували такі великі ушкодження та чи було там пряме влучання, полковник Ігнат сказав: “Я теж трошки здивувався тій інформації, яка з’явилася пізніше. Мене колеги запитують, [що саме сталося] наче після ядерного вибуху – 1700 будинків, школи, церкви [ушкоджені відповідно до звіту]… Страшно виглядає в масштабах невеликого міста. Хоча про загиблих інформації не чути, правда ж? Але пошкодження [заявлені] суттєві, великі. Мабуть, треба пояснити”.

Речник ПС ЗСУ зазначив: “Коли збивається “шахед” чи ракета, відбувається вибух у повітрі. Вибухає зенітна ракета. І вибухає сам боєприпас, який на нас був спрямований. Відповідно, вибуховою хвилею можуть бути пошкоджені вікна. Ви ж знаєте по столиці, по Одесі, по різних містах, де прилітало – у вікон шанси дуже малі. Тому їх потрібно заклеювати стрічками. Щоб скалки не уразили людей”.

“Таким чином відбувається повітряний бій. Якщо “шахеди” чи ракети, навіть їх невелика кількість, потрапляють у зону ураження ППО в населеному пункті, де є багато житлових будинків, – є вибухова хвиля, і є уламки, які повертаються на землю. Саме тому ми просимо людей іти в укриття. Таким чином, трапляється пошкодження вікон, покрівель і т.д.”, – зауважив Ігнат.

Він припускає, що підрахунок руйнувань у Славуті може пояснюватися намірами місцевої влади отримати відповідне фінансування для ремонту пошкоджених будівель.

“Всі по-різному рахують об’єкти ураження. Можливо, потрібно надавати фінансову допомогу керівникам, які про це говорять. Тому треба з розумінням поставитися до інформації, яка надходить, і не лякати людей страшними цифрами. А то – летіло 11 “шахедів”, і не всі долетіли до Хмельниччини, [а такі значні наслідки щодо руйнувань]”, – сказав речник Повітряних сил.

Реагуючи на репліку з приводу того, що баражуючі боєприпаси РФ були збиті над невеликим містечком, і саме тому пошкоджено багато будинків, Ігнат пояснив, чому ураження повітряних цілей відбувається переважно в населених пунктах.

“Де вдається – там і збиваємо. Треба ціль виявити, супроводити, захопити ракетою, і тоді вже йде ураження. І де це станеться – лотерея. Бо не можемо ми далеко перед містами розміщувати ППО. Інакше радіус буде збільшено. Відповідно, засобів [протиповітряної оборони] не вистачить ні на що”, – розповів речник ПС.

“Таким чином, об’єкти, які є на Хмельниччині, зокрема атомна електростанція, будуть охоронятися більш локально. Тобто буде більше насичення навколо цих об’єктів і міст, які забезпечують їхню роботу”, – резюмував полковник Ігнат.

“Противник уже не вперше атакує атомні електростанції – не самі енергоблоки, а підстанції, які забезпечують їх (АЕС) роботу. Від яких залежить життєдіяльність атомних енергоблоків, системи безпеки, охолодження і т.д. Тому ми не раз нашим західним колегам наголошували: противник і такі провокації робить, атакуючи підстанції атомних об’єктів”, – додав також речник Повітряних сил.

Контекст

Уночі проти 25 жовтня російські війська атакували ударними дронами типу Shahed-136/131 Хмельницьку область. Повітряні сили ЗСУ заявили про знищення всіх 11 дронів. Частина “шахедів” була збита в районі міста Славута, що за 15 км від Хмельницької АЕС.

Президент Володимир Зеленський заявив, що найбільш імовірно, що мішенню для ворожих дронів була Хмельницька атомна станція. Він наголосив, що цей удар у напрямку АЕС – чергове нагадування для всіх наших партнерів, наскільки важливо посилювати українську ППО й наскільки небезпечно, коли Росія може обходити світові санкції.

У містах Славута й Нетішин чули й бачили великі вибухи.

Кадр відео

Внаслідок вибухів в області було пошкоджено 1760 об’єктів інфраструктури, про що заявив перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін.

За цими даними, внаслідок вибухів пошкоджено: 282 багатоквартирних будинків, 1404 приватних будинків, 74 об’єкти інфраструктури (освітніх – 41; сфери охорони здоров’я – 6; закладів культури – 14; церкви – 2).

Міський голова Славути Василь Сидор заявив, що і місто, і навколишні села дуже сильно пошкоджені. “У нас у місті близько 500 будинків багатоповерхових, (з них) близько 300 – мають ті чи інші пошкодження, а також – 28 об’єктів соціальної сфери. Практично всі школи і всі садочки, без виключення. Лікарня також має величезні пошкодження. Ну, і підприємства, заклади, суди, військкомат, прокуратура також тією чи іншою мірою пошкоджені”, – розповів Сидор.

Постраждали близько 20 людей.

Читайте також:
Атака “шахедів” на Хмельниччину: пошкоджено 1760 об’єктів, 20 постраждалих

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.