Швеція наближається до відправки ЗСУ винищувачів Gripen, – Politico

Протягом останніх тижнів шведських уряд обережно готував ґрунт для потенційної передачі Україні винищувачів Gripen. Це відбувається після того, як Данія, Нідерланди, Норвегія та Бельгія оголосили про плани передати Києву винищувачі F-16.

Про це пише Politico у вівторок, 17 жовтня.

Раніше міністр оборони Пол Йонсон заявив, що доручив керівництву армії вивчити потенційний вплив надання різних видів підтримки українським винищувачам, включно з експортом або передачею Gripen. Військові мають доповісти про це до 6 листопада.

Водночас фахівець з протиповітряної оборони Шведського агентства оборонних досліджень Стефан Унгерт вважає, що передача Україні Gripen – “питання часу”.

“Навіть відносно невелика кількість літаків, скажімо, 10, принесе велику користь як в оперативному, так і в моральному плані для України”, – сказав він.

Експерти припускають, якщо Швеція наважиться на це, передача авіації триватиме до року, перш ніж вони опиняться в Україні. Це пов’язано з тим, що пілоти та інженери потребуватимуть навчання з незнайомими системами.

Довідка

Saab JAS 39 Gripen − шведський багатоцільовий винищувач четвертого покоління, який розробила та виробляє компанія Saab. Він простий в обслуговуванні, невибагливий до злітно-посадкових смуг, дешевий в експлуатації — причому не за рахунок бойової ефективності.

Літак експортували до Чехії, Угорщини, Південно-Африканської Республіки й Таїланду, також рішення придбати JAS 39 ухвалила Бразилія.

Читайте також:
Пілоти ЗСУ пройшли підготовку на шведських винищувачах Gripen

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна