Поліція Харківщини оцифрувала “сотні мішків” з документацією російських військових

Поліція Харківщини оцифрувала “сотні мішків” з документацією російських військ, яку ті залишили в деокупованих районах області, коли тікали від контрнаступу Сил оборони восени 2022 року.

Про це повідомив начальник Слідчого управління Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов у четвер, 19 жовтня.

Йдеться про фото, відео, документи, інформацію про підрозділи, повні дані й посади російських військових та іншу внутрішню інформацію, знайдені в будівлях, які окупанти використовували як свої «штаби» й «адміністрації».

Правоохоронці вирішили активно використовувати отримані дані. За допомогою представників харківської IT-спільноти створили програму спеціально для поліції, де зібрали всі оцифровані матеріали.

«Там зібрані тисячі екземплярів ворожої документації. І тепер ми не просто зберігаємо цю інформацію. База дуже зручна й ефективна, там є простий пошук, усе систематизовано, працює і на мобільних пристроях. Простими словами, знайти дані про російського військового можна навіть за його позивним», — пояснив Болвінов.

За допомогою цієї бази поліціянти, наприклад, змогли точно вирахувати, хто з представників армії РФ викрав іномарку з адміністрації Дворічанського Національного природного парку під час окупації. Все, що мали слідчі, це розповідь свідків: одного з мародерів називали «Ден», і він був командиром.

Система видала список особового складу російського підрозділу, а далі фахівці легко вийшли на військового Дениса Максимова. Тепер його профіль у базі доповнений фотографіями та іншими даними, а розслідування справи пішло дуже жваво, розповів Болвінов.

Наразі до бази завантажили близько 60% покинутих росіянами документів. З цією роботою поліції допомагають курсанти Національного університету внутрішніх справ. Також постійно додаються нові матеріали.

Загалом у базі вже є понад 2,5 Тб інформації з фото і відео, допитами полонених.

«Ця база — справжня бібліотека воєнних злочинів, які скоїли росіяни. Тепер ці дані ніколи не загубляться, а кожен злочинець обов’язково буде ідентифікований. Ця робота — на довгі роки, для наступних поколінь також. Але наша мета в тому, щоби провина кожного, хто скоїв злочин на нашій землі, була зафіксована та доведена», — пише Болвінов.

Читайте також:
У Києві відкрили польовий офіс МКС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна