У Києві відкрили польовий офіс МКС

У Києві відкрили польовий офіс Міжнародного кримінального суду.

Про це під час брифінгу у четвер, 14 вересня, повідомили Генеральний прокурор Андрій Костін та Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан.

Польовий офіс Міжнародного кримінального суду в Україні є найбільшим представництвом МКС (ICC) за межами Гааги.

Як зазначив Андрій Костін, відкриття офісу це ще один крок до подальшого зміцнення нашого партнерства.

«Це найбільше представництво МКС за межами Гааги. Його робота допоможе посилити взаємодію між Україною та Міжнародним кримінальним судом, це підвищить ефективність та оперативність реагування на злочини, які Росія продовжує щодня чинити проти України та українців. Наші прокурори пліч-о-пліч працюють з експертами Міжнародного кримінального суду практично на щоденній основі», – зазначив генпрокурор, його цитує пресцентр ОГП.

«Закон має бути на передовій. І я думаю, що те, що ми бачимо у питаннях партнерства Міжнародного кримінального суду з Україною, розбудови партнерства з громадянським суспільством, з іншими державами-членами ООН, державними та недержавними учасниками МКС, — це не просто іскра. Це світанок нового часу, в якому ми повинні проявити, і ми проявляємо, витримку та наполегливість, аби наші слова не були порожніми словами. Їх відчувають постраждалі як в Україні, де я маю честь зараз бути, в так і в усьому світі», – сказав Карім Хан.

За словами Каріма Хана, кількість його колег, які працюватимуть в офісі в Україні, не оголошуватимуть з міркувань безпеки, але вона суттєва.

«У нас уже є штат, який тут працює повний робочий день. Я не збираюся наводити цифри з міркувань безпеки та з інших причин, але це значуща присутність, з якою ми маємо на меті досягти результатів, побудувати партнерські зв’язки та переконатися, що у нас є здатність відокремлювати правду від вигадки» – розповів Карім Хан, його цитує “Радіо Свобода”.

За словами Хана, МКС має захистити права людей в Україні та в усьому світі, які вимагають справедливості.

«Ми повинні показати, що базові стандарти гуманності щось значать. І я думаю, що це почуття відповідальності, та об’єктивна, незалежна неупередженість – це те, що надихає Бренду Холліс (керівниця команди МКС в Україні – ред.), чоловіків і жінок мого офісу, а також членів Офісу генерального прокурора. І якщо ми будемо зосереджено працювати в цьому напрямку, то, сподіваємось, ми побудуємо переконливі справи. Це буде хорошою відповіддю тим людям в Україні та в інших частинах світу, які вірять, що можуть безкарно захопити те, що хочуть, взяти те, що хочуть, вбивати кого завгодно, націлюватися на все, що завгодно. Тому що тут, у 2023 році, ця жорстокість має бути викорінена», – підсумував прокурор МКС.

За даними офісу генпрокурора, нині в Україні вже зафіксовано понад 104 000 воєнних злочинів. Їхня кількість зростає щоденно.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна