Європарламент закликав МКС видати ордер на арешт Лукашенка

Європейський парламент затвердив рішення із закликом до Міжнародного кримінального суду (МКС) видати ордер на арешт самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка за депортації українських дітей.

Про це йдеться в ухваленій у середу, 13 вересня, доповіді про відносини ЄС з Білоруссю, передає “Європейська правда”.

Європарламент засудив незаконне переміщення понад 2150 дітей, у тому числі дітей-сиріт, з окупованих Росією територій України до так званих оздоровчих таборів у Білорусі, де їх піддають русифікації.

ЄП підтримав розслідування української прокуратури щодо ролі Білорусі у примусових депортаціях і вважає, що дії самого Лукашенка та його режиму також можуть становити злочин проти людяності  відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Таким чином Європарламент “вважає Лукашенка таким же відповідальним за ці воєнні злочини, як і Володимира Путіна та Марію Львову-Бєлову, і тому закликає МКС розглянути можливість видачі аналогічного міжнародного ордера на арешт Лукашенка”.

Європарламент також закликав Раду ЄС розширити список осіб, на яких поширюються санкції ЄС, включивши до нього осіб, причетних до насильницької депортації українських дітей до Білорусі.

Також парламент ЄС закликав знайти правові шляхи, щоб арештувати активи білоруського керівництва та направити їх на відновлення України.

У затвердженому документі Європарламент “закликає ЄС та його держави-члени знайти правові шляхи для арешту активів білоруського керівництва та пов’язаних з ним білоруських структур, причетних до військових дій Росії, та, за можливості, використати їх для підтримки відновлення України”.

Європарламент вважає, що, уможлививши невиправдану агресивну війну Росії проти України, режим Лукашенка став співучасником злочинів, скоєних Росією, що передбачає відповідальність за руйнування та шкоду, заподіяну Україні.

Депутати вважають також, що спеціальний міжнародний трибунал щодо злочину агресії, скоєного Росією проти України, повинен мати юрисдикцію для розслідування злочинів не лише президента РФ Путіна та російського політичного та військового керівництва, але й білоруського керівництва.

Окремі депутати закликали ЄС та його держави-члени розширити та посилити сферу застосування санкцій та прийняти новий пакет санкцій проти Білорусі та Росії.

Лідерка демократичних сил Білорусі Світлана Тихановська закликала Європарламент підтримати європейську перспективу Білорусі та вивести відносини з демократичною Білоруссю на новий рівень.

У своєму виступі перед євродепутатами в середу вона сказала: “Місяць тому білоруські демократичні сили ухвалили спільну декларацію, що визначає нашу стратегічну мету – вступ Білорусі до ЄС. Так, на це знадобиться час. Так, це буде нелегко. Але для нас немає шляху назад! Європейський Союз – це наша остаточна мета”.

Тихановська підкреслила, що без Білорусі та України проєкт Європи не буде завершено, а Європейський Союз – від Лісабона до Мінська – стане жахом для Путіна.

“Вступ Білорусі та України до ЄС призведе до остаточного краху Імперії Зла. Назавжди”, – сказала Тихановська.

Тихановська також запропонувала вивести відносини між демократичними силами Білорусі і Європарламентом на новий рівень та інституціоналізувати співпрацю до майбутніх виборів до ЄП.

Читайте також:
“Навчання у нас в Україні”: Росія скасувала спільні з Білоруссю військові маневри “Запад-2023”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна