НАЗК відкрило доступ до Реєстру звітності політичних партій

Національне агентство з питань запобігання корупції у вівторок, 10 жовтня, відновило доступ до Єдиного державного реєстру звітності політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру з урахуванням вимог до захисту персональних даних.

Про це інформує пресслужба НАЗК.

“Це означає, що політичні партії будуть мати можливість подати звіти про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру (далі – звіти).  Поки що це право, а не обов’язок політичних партій.

Нарешті громадськість зможе побачити, на що політпартії витрачали кошти державного фінансування понад три роки, адже спершу вони не звітували через COVID-19, а з 2022 року – через воєнний стан”, – зазначили у відомстві.

З початком повномасштабного вторгнення НАЗК довелося обмежити доступ до низки реєстрів, зокрема до Реєстру POLITDATA з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану” від 12 березня 2022 року № 263.

“НАЗК постійно наголошує на важливості прозорого звітування політичних партій. Під час пандемії та після повномасштабного вторгнення парламентські партії продовжують отримувати державне фінансування. Йдеться про вже майже три мільярди гривень. Тому ухвалений  закон №3337 про відновлення обов’язкового подання звітів та їх перевірки Національним агентством стане важливим кроком для підзвітності політпартій перед своїми виборцями. Також політичні партії отримали достатньо часу, аби зібрати необхідну інформацію та якісно підготувати звіти. Важливо, що наразі прозвітувати перед платниками податків вони можуть добровільно, а з 26 грудня це стане їхнім обов’язком”, – розповів Голова НАЗК Олександр Новіков.

26 грудня набуде чинності закон, що зобов’язує усі політпартії звітувати про свої фінанси та майно. Він також відновить функції НАЗК щодо перевірок цих звітів.

Цим рішенням буде відновлений обов’язок усіх партій звітувати про свої фінанси та майно, а також функції НАЗК щодо перевірок цих звітів. Парламентські партії будуть зобов’язані подати раніше не подані звіти (за 2020-2023 роки) впродовж 90 днів після набрання чинності законом, інші партії повинні прозвітувати впродовж 120 днів після набрання чинності законом.

НАЗК матиме 90 днів на перевірку поданих звітів, відповідно, до 26 грудня 2023 року не буде здійснювати перевірки.

З огляду на майбутні законодавчі зміни, зокрема в частині особливостей звітування під час дії воєнного стану, НАЗК рекомендує подавати звіти починаючи з 26 грудня 2023 року.

Звіти, не подані за 2020 рік, подаються виключно в паперовому вигляді, а не подані за періоди 2021-2023 років – виключно в електронному вигляді до Реєстру POLITDATA. Таких звітів НАЗК очікує отримати понад 4 тисячі.

Читайте також:
НАЗК відкрило доступ до Реєстру корупціонерів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна