Головний інженер ЗАЕС отримав громадянство РФ після окупації Криму, – ЗМІ

Колишній директор Запорізької атомної електростанції Ігор Мурашов, який нині працює у Києві головним інженером ЗАЕС, має російське громадянство.

Про це йдеться у розслідуванні “Громадського”.

Так, у 2014 році Мурашов щонайменше тричі відвідував окупований півострів, пишуть журналісти, з посиланням на джерела, які мають доступ до даних про перетин адмінмежі до окупованого Криму. В одній з таких поїздок він став громадянином росії.

Від двох джерел видання отримало витяг з автоматизованої системи «роспаспорт». Згідно з ним, 23 вересня 2014 року Мурашов в окупованому Севастополі отримав російський паспорт.

Система «роспаспорт» показує, що паспорт Мурашова досі «дійсний», хоча у 2021 році головний інженер мав би його змінити, коли йому виповнилося 45. У базі російського Міністерства внутрішніх справ цей паспорт відображається як «недійсний», бо чоловік не міняв документ.

А втім, недійсність російського паспорта не означає втрату громадянства рф. Несвоєчасна заміна паспорта в росії карається лише штрафом.

Наступного дня після того, як Ігорю Мурашову видали паспорт, в окупованому Севастополі російський паспорт отримав і його нині покійний батько Валерій. Він через місяць оформив ще й закордонний паспорт, але вже у Москві.

Сам Ігор Мурашов каже, що його батько мав проросійські погляди й навіть хотів дати хабар, щоб зробити російські паспорти всій родині.

Однак документи оформлені лише на батька й сина. Як розповідає сам головний інженер, він просив батька цього не робити та додав, що документи могли бути зроблені без його дозволу.

Журналіст видання Bellingcat Христо Грозєв, який багато років працює з російськими документами, вважає версію головного інженера ЗАЕС малоймовірною.

«Я дізнавався, чи можна оформити паспорт без присутності людини, але за таке ніхто не береться. Теоретично він міг знайти такого корупціонера, але там є біометрія, тому я не розумію, як це можна було зробити в такий спосіб», — сказав він.

Грозєв також дослідив витяг із системи «роспаспорт» щодо набуття громадянства рф Мурашовим і дійшов висновку: «Документ такий точно є. І це факт. Він вписаний у систему “роспаспорт”».

Журналісти передали отриману інформацію про Мурашова до Служби безпеки України.

Читайте також:
Росіяни викрали ще одного співробітника ЗАЕС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна