Оголошено лауреата Нобелівської премії з економіки-2023

Оголошено лауреата премії Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля 2023 року. Нею стала Клаудія Голдін “за те, що вона покращила наше розуміння результатів ринку праці жінок”.

Про це повідомляє прес-служба Фонду Нобеля в понеділок, 9 жовтня.

Клаудія Голдін народилася 14 травня 1946 року в Нью-Йорку. Вона американська економістка, історикиня економіки й фахівчиня з економіки праці, а також з гендерних питань.

Голдін є доктором філософії (1972), професор Гарвардського університету і співробітниця Національного бюро економічних досліджень. Її називали однією серед десяти найвпливовіших жінок-економістів у світі.

Премія Шведського центрального банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля присуджується Королівською шведською академією наук за тими ж принципами, що й інші Нобелівські премії, які існують з 1901 року.
Однак одностайно трактувати, що вона саме є справжньою “нобелівською” премією не досить правильно. Тому що саме економіку Альфред Нобель не включив у свій заповіт 1895 року. Хоча це в жодному разі не зменшує її престижності.
Водночас заснував премію з економіки Центральний банк Швеції (Sveriges Riksbank) у 1968 році з нагоди свого 300-річчя в пам’ять про Альфреда Нобеля.
Першими лауреатами цієї премії стали Раґнар Фріш з Норвегії та Ян Тінберґен з Нідерландів “за створення та застосування динамічних моделей до аналізу економічних процесів”.

Читайте також:
“Емпіричний внесок в економіку праці”: Нобелівську премію з економіки отримали троє американців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна