“Ідейно шкідливі висловлювання”: як КДБ стежив та обмежував Ніну Матвієнко

Після повідомлення про смерть визначної співачки Ніни Матвієнко історик і журналіст Едуард Андрющенко оприлюднив у мережі документ про стеження Комітету держбезпеки УРСР за артисткою, починаючи з 1970-х років.

Ідеться про повідомлення, яке в грудні 1978 року КДБ УРСР склав та передав очільнику ЦК КПУ Щербицькому.

Довідка базується на оперативних даних щодо 31-рчної Матвієнко, яка на той час співала в Українському народному хорі ім. Г. Верьовки, брала участь у постановці вистави “Коли цвіте папороть” за творами Гоголя та перевірялася через свої “ідейно шкідливі висловлювання”.

У документі йдеться про націоналістичні прояви співачки, зокрема про коло її знайомств з “антирадянськими елементами”, порушення правил поведінки за кордоном – зустрічі з діаспорянами-націоналістами на перших гастролях у Канаді і Франції, подальше обмеження виїздів за кордон тощо.

Документ взятий у головному державному архіві СБУ.

Про смерть народної артистки Ніни Матвієнко на 76-му році життя її дочка Антоніна повідомила 8 жовтня.

Читайте довідку “Новинaрні” про життєвий і творчий шлях Ніни Матвієнко.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна