Зеленський приїхав в Іспанію на зустріч європейських лідерів

Президент України Володимир Зеленський прибув до іспанського міста Гранада для участі в саміті Європейської політичної спільноти.

Про це він повідомив у четвер, 5 жовтня.

“Україна нарівні з іншими націями в нашому спільному європейському домі бере участь [у саміті] заради безпеки й стабільності на континенті.

Буде робота в спільних форматах і важливі двосторонні зустрічі.

Ключове для нас, особливо перед зимою, – посилення ППО, і вже є основа для нових домовленостей із партнерами. Готуємося їх підтвердити та реалізувати”, – зазначив президент.

Окрім того, за його словами, триває робота над посиленням наявної в Європі архітектури безпеки, зокрема регіональної, і “Україна має вагомі пропозиції”.

“Окрема увага – Чорноморському регіону та спільній роботі заради глобальної продовольчої безпеки й захисту свободи мореплавства.

Цей день має бути плідним для України та всієї Європи”, – підсумував Зеленський.

Зустрічі Європейської політичної спільноти ініціювала Франція як новий формат європейської співпраці. Перший такий саміт відбувся 1 червня в Молдові.

На полях саміту у Гранаді планувалися також переговори лідерів Вірменії та Азербайджану за участі президента Туреччини. Однак турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган в останній момент скасував поїздку, як і президент Азербайджану Ільхам Алієв.

Вірменський прем’єр Нікол Пашинян зазначив, що до новини про відмову Алієва їхати в Іспанію Єреван оцінював як “дуже ймовірний” шанс на підписання мирної угоди між країнами, але скасовувати заплановану поїздку не буде.

Наступного дня, 6 жовтня, лідери ЄС проведуть у Гранаді  неформальну зустріч, на якій обговорять розвиток Євросоюзу до 2030 року.

Читайте також:
На порядку денному саміту в Молдові – F-16 і ще більше Patriot для України, – Рютте

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.