На Вінниччині у Південному Бузі загинуло 9 тонн осетрової риби. І червонокнижні види теж

На Вінниччині у Південному Бузі загинуло 9 тонн риби, у тому числі червонокнижних видів.

Про це повідомила компанія Ukrainian Caviar Berry, що займається виробництвом ікри осетра.

“Життя всіх осетрів зупинилося за ніч. 9 тонн риби!.. Ми не можемо зупинити забруднення води в річці Південний Буг. Величезний резервуар на річці, в якому росли наші осетри, тепер виглядає як зливна яма. Викид у воду неймовірно великої кількості шкідливих речовин призвів до миттєвої смерті 9 тонн червонокнижної риби – білуги, ленського, азовського осетра, гібрида білуги (бестер)… Сьогодні знищено єдине унікальне стадо племінного осетра”, – йдеться в повідомленні компанії.

Зазначається, що Управління прокуратури охорони природи відкрило справу, триває слідство.

У Держрибагентстві підтвердили загибель риби.

“3 жовтня 2023 року Вінницьким рибоохоронним патрулем Держрибагентства отримано інформацію про масову загибель водних біоресурсів у суб’єкта аквакультури Ukrainian Caviar Berry. Підприємство займалося вирощуванням осетрових видів риб на р. Південний Буг (Ладижинське водосховище) в умовах відкритої водойми, і було одним із топ-виробників чорної ікри на ринку України”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що, прибувши на місце події, рибоохоронці під час обстеження водного об’єкта виявили загибель 9 тонн (близько 3000 особин) осетрових видів риб, зокрема білуги, ленського осетра, бестера, а також унікального маточного поголів’я руського осетра з Азовського моря.

З метою встановлення причин загибелі водних біоресурсів спеціалістами Державної екологічної інспекції у Вінницькій області відібрано проби води для проведення її аналізу на вміст забруднюючих речовин.

Наразі відомості за фактом загибелі риби внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Читайте також:
Маріуполю загрожує епідемія: в місті почався мор риби та дельфінів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.