Генштаб ЗСУ привітав Брауна на посаді голови Об’єднаного комітету начальників штабів США. І подякував Міллі підбіркою його цитат

Генеральний штаб Збройних сил України висловив подяку за багаторічну підтримку у війні з Росією колишньому голові Об’єднаного комітету начальників штабів ЗС США генералу армії Марку А. Міллі, який з 1 жовтня передав цю посаду Чарльзу Брауну, що досі обіймав посаду командувача Повітряних сил США.

Урочиста церемонія передачі повноважень відбулася на об’єднаній базі Меєр-Гендерсон-Гол (штат Вірджинія), повідомляється на офіційній сторінці Генштабу ЗСУ у фейсбуці.

У церемонії взяли участь президент США Джо Байден, віцепрезидентка Камала Гарріс та міністр оборони Ллойд Остін.

“Для нас було критично важливо зміцнити наявні альянси Америки від НАТО до Індо-Тихоокеанського регіону. США продовжують виводити терористів з поля бою, стояти з українським величним народом, переконуючись, що вони отримують обладнання та підтримку, які їм потрібні для захисту своєї свободи”, – наголосив Байден.

Він також зауважив, що генерал Міллі був на посаді голови Об’єднаного комітету начальників штабів “під час одного з найскладніших безпекових середовищ, з якими стикався наш світ за тривалий час”.

“За час перебування Марка Міллі на посаді ми спрямували світ, щоб допомогти Україні дати відсіч російському імперському вторгненню. Генерал Міллі має глибоке відчуття історії. І він знає, що майбутні покоління суворо судитимуть нас, якщо ми не зможемо захистити післявоєнний порядок, побудований американським керівництвом” – додав очільник Пентагону Ллойд Остін.

Збройні сили України дякують генералу Міллі за “міцну, дієву, багатовимірну та багаторічну підтримку суверенітету, територіальної цілісності й незалежності України” і за підтримку в протидії збройній та гібридній агресії з боку РФ, що триває від 2014 року.

А також “за мобілізацію різних форм консультативно-дорадчої, матеріально-технічної та військової безпекової допомоги у глобальному вимірі для посилення спроможностей ЗСУ на шляху до перемоги над ворогом та остаточної Євроатлантичної інтеграції” – як з моменту широкомасштабного вторгнення РФ, так і від початку перебування Міллі на посаді з 1 жовтня 2019 року.

Читайте також:
Замість Міллі: новим головою генштабу США має стати генерал Чарльз Браун.
Хто він такий

“На прощання” Генштаб ЗСУ опублікував підбірку цитат Міллі про Україну та її оборонців під час його перебування на посаді голови Об’єднаного комітету.

Висловлювання генерала армії США Марка А. Міллі про Україну

Марк Міллі

19 вересня 2023 року,
на брифінгу за підсумками
15 засідання Контактної групи з питань оборони України

“Вільних людей нелегко завоювати. А український народ вільний і ніколи не здасться у своїй боротьбі залишитися вільним. Українці залишаються непохитними зі сталлю в хребті та мужністю у жилах, і вони мають широку підтримку Сполучених Штатів і міжнародної спільноти. Ми залишатимемося відданими настільки довго, наскільки це буде потрібно.

Підтримка України цією групою втілює наші спільні демократичні цінності та непохитну відданість підтримці міжнародного порядку, заснованого на правилах. Цей порядок, як його ще називають – міжнародний порядок, заснований на правилах, був критично важливим для запобігання війні великих держав на європейському континенті протягом 80 років, починаючи з кінця Другої світової війни.

У цьому міжнародному порядку лежить важливий принцип. Насправді це його перший принцип – що кожна нація, незалежно від її розміру чи влади, має вроджене право на суверенітет і самовизначення. Країнам не можна дозволяти змінювати міжнародні кордони за допомогою військової сили. І вони не можуть нападати на інші країни, окрім випадків самозахисту.

Вторгнення Росії в Україну є неспровокованою загарбницькою війною проти країни, яка не становила військової загрози для РФ. Це кричуще і незаконне порушення міжнародних норм і це буквально фронтальний напад на ті самі принципи, які всі наші країни пообіцяли підтримувати вісім десятиліть тому.

Серед туману та тертя війни неспровокована агресія Путіна дає похмуре та самотнє ехо, тоді як дух України сяє яскраво, незгасаючим і надихає вільні народи світу.

Наша відданість залишається непохитною. Президент Байден доручив нам продовжувати наші навчальні ініціативи та нашу матеріальну підтримку стільки, скільки буде потрібно Україні для захисту її суверенної території.

Це боротьба України. Це їхня історія, їхня битва. Україна не просила жодну іншу країну воювати за них. Вони просять лише допомоги, матеріальної допомоги та навчання. І ми разом усі тут, щоб підтримати Україну, щоб вона залишалася вільною, незалежною та суверенною.

Сьогодні відбулося моє останнє засідання Контактної групи з питань оборони України перед моїм виходом на пенсію. І моя каденція може закінчуватися, але місія цієї групи триває, доки не буде досягнуто кінцевого стану вільної та суверенної України.

Успіх цієї групи залежить не від окремої людини, а від єдиної відданості та цінностей усіх наших колективних націй. Кінцева мета залишається кристально чистою. Підтримуйте Україну, поки необґрунтована, незаконна та руйнівна війна за вибором Путіна не закінчиться.

Наша відданість Україні як вільній, незалежній і суверенній нації з недоторканою територією залишається такою ж залізною, як і раніше.

Країни світу об’єдналися, щоб підтримати Україну в її боротьбі за суверенітет проти цієї неспровокованої агресії. І це зобов’язання стосується не лише сьогодення, воно також створює прецедент для майбутнього в інших частинах світу як маяк для інших країн й чітке повідомлення будь-яким супротивникам про те, що верховенство права завжди перемагатиме верховенство сили, як світло завжди перемагає темряву”

25 травня 2023 року

“Хоробрість і відвага українського народу є взірцевими і надихають буквально світ, а його мужність і тактична майстерність перед обличчям надзвичайної біди – неперевершені. Їм вдалося відстояти свою землю.

Президент Росії Володимир Путін передбачав швидку перемогу над Україною. Він не міг помилитися більше.

Український народ залишається рішучим, а дух його – незламним”.

21 квітня 2023 року
на брифінгу за підсумками
11 засідання Контактної групи з питань оборони України

“421 день тому Путін думав, що зможе повалити український уряд, думав, що зможе розколоти НАТО, коли він розпочав неспровоковану агресивну війну, коли сотні тисяч російських військ перетнули кордон різними шляхами.

Він помилився. Дух України залишається незломленим. Але це стосується не лише Сполучених Штатів і європейської безпеки. НАТО і ця контактна група допомогли відстояти щось більше, ніж це. Вони підтримують глобальний міжнародний порядок, де всі нації можуть жити в мирі та процвітати, світ, який поважає суверенітет і верховенство права, світ, який протистоїть неприборканій військовій агресії”.

“Минуло майже 13 місяців, як Росія вторглася в суверенну Україну. Україна є незалежною з 1991 року і не представляє жодної загрози для РФ. Росія почала і вже більше року продовжує загарбницьку війну, грубо порушуючи міжнародне право.

Це є і залишається фронтальним нападом Росії на заснований на правилах міжнародний порядок, який існував 80 років, вісім десятиліть після закінчення Другої світової війни.

Перед обличчям цього акту агресії, у загарбницькій війні ця група залишається єдиною. НАТО єдине, народ України непохитний, він стійко стоїть перед обличчям російської навали.

Росія залишається ізольованою. Їхні військові запаси стрімко виснажуються. Їхні солдати – деморалізовані, ненавчені, невмотивовані призовники та засуджені, а їхнє керівництво їх підводить.

Як зазначив Держсекретар США, Росія, яка вже не досягла своїх стратегічних цілей, все більше покладається на інші країни, такі як Іран і Північну Корею. Вони використовують іранські безпілотники, щоб продовжувати тероризувати українське мирне населення.

Ці стосунки побудовані на жорстоких узах пригнічення свободи, підриву свободи та підтримки їхньої тиранії, але вільні люди не повернуться до кайданів тиранії. Українці залишаються непохитними зі сталлю в хребті та мужністю у жилах, і вони мають широку підтримку Сполучених Штатів і міжнародної спільноти.

Україна бореться мужньо. Україна залишається сильною. Вони здатні і навчені. Українські воїни – це сила – сильні у своїх бойових частинах. Їхні танки, БМП і бронетехніка лише підсилюють лінію фронту”.

12 жовтня 2022 року
на брифінгу за підсумками
6 засідання Контактної групи з питань оборони України

“Росія навмисно завдала ударів по цивільній інфраструктурі з метою завдати шкоди мирним жителям. Невибіркові та умисні напади на цивільні цілі є воєнним злочином за міжнародними правилами ведення війни.

Україна та її громадяни дуже постраждали. Але народ і нація України вистояли, і вони надихають усіх”.

Читайте також:
Залужний провів фінальну розмову з Міллі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.