Ганна Маляр оприлюднила підсумковий звіт про свою роботу в Міноборони

Ганна Маляр, звільнена з посади заступника міністра оборони 18 вересня, оприлюднила свій публічний звіт про роботу, зроблену в МОУ з моменту повномасштабного вторгнення.

“До того була абсолютна інша ситуація, інші задачі. Дивлюсь на ті документи до вторгнення – наче з якогось іншого життя. Нижче, лише те, що можна говорити публічно. Наразі є два обмеження – державна таємниця та безпека операцій.
Війна триває, тому інформація навіть про завершену інформаційну роботу чи кампанію може розкривати технологію, яку ми використовуємо. Тож про роботу на інфо полі ворога можу сказати лише одним словом – працюємо”, – зазначила вона.

Публікуємо весь текст звіту від імені Маляр:

“Під час роботи в Міноборони в моєму підпорядкуванні було три підрозділи:

  • Директорат інформаційної політики
  • Управління преси
  • Департамент гуманітарного забезпечення

Проведена реформа медійних підрозділів Міноборони

▪️ Змінено структуру,  керівника та особовий склад Директорату інформаційної політики у сфері оборони та стратегічних комунікацій Міноборони. Директорат був  реформований з урахуванням викликів воєнного стану, були змінені деякі задачі під воєнний час. Зібрано професійний колектив.

▪️ Створено робочу групу з  фахівців у галузі медіа, реклами, виробництва відеоконтенту, які на волонтерських засадах допомагали робити сучасні якісні інформаційні кампанії.

▪️ Створено Military Media Center – медійний майданчик Сил оборони. Зібрана сильна команда. Там щодня киплять інформаційні події – проводяться брифінги, круглі столи, зустрічі, включення в ефіри тощо. Буквально сьогодні там пройшли  три брифінги Нацгвардії, ДСНС та Центру досліджень трофейного  та перспективного озброєння та військової техніки ГШ ЗСУ.  Функціонує Телеграм канал центру для представників преси. За підтримки Світового Конгресу Українців щотижня в Military Media Center для преси проводяться заходи за участі провідних експертів з актуальної військової тематики. Також, щотижня ми проводили брифінги за  моєї участі для української та західної преси (англійською) щодо ситуації на фронті.

▪️ Радіо Армія ФМ. Були залучені ззовні фахівці для оновлення формату, програмної сітки, музичного наповнення, оновлено склад ведучих. Під час війни багато фахівців-інформаційників  працюють з нами як волонтери. За що кожному щиро дякую.

▪️ Інформагенція Армія Інформ. У зв’язку з прийняттям нового  Закону «Про медіа» підлягає переєстрації в онлайнмедіа. Зараз триває підготовка до цього процесу та скорочення штату. Інформагенція налічувала 144 переважно військових працівника. Це під час повномасштабної війни нераціонально. У нас чимало незакритих вакансій прес-служб у бойових бригадах, в ОСУВ, ОК, ОТУ. Тому був проведений аналіз роботи агенції та прийняте рішення оптимізувати штат. Наразі залучені фахівці для удосконалення роботи Армія Інформ у нових умовах.

Читайте також:
Інформагентство МОУ АрміяInform планують закрити заради “Армії ТБ”, – ЗМІ

▪️Телеканал Армія ТВ. Так, ми створили телеканал, отримали ліцензію. І зараз він в процесі запуску. Колектив зібрано з мобілізованих телевізійників та на базі військового телебачення. Військове телебачення не руйнували, бо задача колективу працювати зараз разом, а потім «підхопити» телеканал після перемоги та демобілізації.

Розроблені документи та комунікаційні стратегії

  • Розроблено Комунікаційну стратегію Міноборони на 2023-2025 роки.
  • В рамках впровадження стандартів НАТО розпочато  імплементацію Угоди зі стандартизації (STANAG) щодо підготовки фахівців зі стратегічних комунікацій у Силах оборони України Наразі розроблено проект та  триває опрацювання компетенцій.
  • Розроблено та впроваджено у Міноборони та ЗСУ «Порядок реагування на кризові ситуації». Документ визначає процедуру реалізації в Міністерстві оборони та Збройних силах України кризових комунікацій, розподіляє обов’язки між комунікаційними підрозділами у повсякденних комунікаціях та в процесі реагування на кризи.
  • На 2023 розроблено  комунікаційну стратегію «Рік відплати» спрямовану на забезпечення виконання мобілізаційного завдання, поставленого у 2021. Ціль комунікаційної стратегії: збільшити кількість мотивованих громадян, які прийдуть у ТЦКтаСП за власної ініціативи або у відповідь на повістку, щоб оновити дані або мобілізуватися.

У рамках стратегії Директорат інфо політики МОУ розробив в тому числі і меседжбокс для використання всією вертикаллю комунікаційних підрозділів Міністерства оборони та Збройних сил України протягом 2023 року.

Для медіа Міноборони розробило порадник спрямований допомогти налагодитиспівпрацю зі Збройними силами України. Збірка містить витяги з правових актів, контакти командування Сил оборони та практичні рекомендації щодо висвітлення російської агресії проти України. Порадник має на меті допомогти  редакціям організувати роботу в районах бойових дій, комунікувати з військовими і дотримуватися норм безпеки. Він також вбереже від болючих помилок щодо дотримання законодавства і публікації інформації, якою може скористатися ворог.

Координація інформування про війну

1. За рішенням Ставки Верховного Головнокомандувача ЗСУ Міноборони координувало комунікації сил оборони щодо теми війни, забезпечуючи єдину інформаційну політику.
2. Міноборони  у постійній комунікації з підрозділами ЗСУ для впровадження інформаційної політики та рекомендацій, а також для забезпечення спільного підходу до комунікацій.
3. У перші дні повномасштабного вторгнення Міноборони організувало та координувало інформаційні штаби при всіх обласних військових адміністраціях. Була задача синхронізувати та уніфікувати публічну інформацію про військові події. Для місцевої влади Міноборони розробило тоді порадник  – як комунікувати інформацію військового характеру. Були організовані прямі комунікації медійних підрозділів місцевої влади та військових. Протягом цього часу місцеві адміністрації були на прямому зв’язку зі мною з питань комунікації військової інформації. І ви самі бачите наскільки  коректно зараз комунікують представники місцевої влади щодо військових подій. Так, бувають помилки, це неминуче, але в цілому, порядок є.
4. На початку широкомасштабного вторгнення Міноборони створило пул з 10 військових речників ЗСУ для телевізійних включень і коментарів.  Ви їх щодня бачите на екранах. Серед них вже є справжні зірки. Зараз група розширена прес-офіцерами бригад з тих напрямків де ведуться активні бойові дії.
5. Створена система оперативної координації Міноборони та воюючих підрозділів ЗСУ для швидкого прийняття рішень про оприлюднення інформації з фронту.
6.  Створено алгоритм  спільного з ЗСУ щоденного напрацювання  наративів, які виконують військову задачу.
7. Мною здійснювалась щоденна координація  інформаційної роботи з ГУР, всіма ОСУВ, підрозділами безпеки операцій та Страткомом ЗСУ.   Була відпрацьована система створення спільно з підрозділом безпеки операцій ГШ ЗСУ комунікативних рамок з питань оборони держави для речників ЗСУ та представників Сил безпеки та оборони, рекомендацій до комунікації окремих тем, що стосуються відсічі збройної агресії росії проти України. Інформаційні підрозділи Міноборони та ЗСУ зараз працюють як єдина сильна команда.

Інформаційні кампанії Міноборони

🔸Інформаційна кампанія «Родинам захисників» триває і зараз. Для допомоги родинам захисників Директорат інфо політики МОУ розробив чіткі покрокові інструкції та поради щодо зв’язку й спілкування з близькими у війську. Порадник – це друкований лифлет, який можна отримати у ТЦКта СП, ЦНАПах, а також завантажити електронну версію за QR-кодом. Медійну підтримку кампанії забезпечили 5 анімованих інфографік з порадами, що транслюються на телемарафоні «Єдині новини».

🔸Інформаційний проект Міноборони та UkraineNOW  про командувачів ЗСУ. Формат: короткі відео-візитівки (укр, англ.), поширювали у 3-х соцмережах. Середнє охоплення кожної публікації склало близько 100 тисяч переглядів. Також відпрацьовані спільні проекти Міноборони з РБК-Україна, LB-UA, LIGA. net, Forbes (UA) – серіями матеріалів про українських героїв та ключових військових діячів цієї війни. На медіа ресурсах Міноборони постійно розміщуються матеріали про наше командування, комбригів, бійців.

🔸Інформаційна кампанія «Мужність перемагає страх. Оновлюй дані в ТЦК»  – зараз триває. Новаторська для Міноборони за масштабом і креативом загальнонаціональна інформаційна кампанія. Несподівано відверта і щира.
Зараз ви можете бачити цю кампанію: на MEGOGO, у мережах кінотеатрів, стрімінгових сервісах Multiplex, в потягах Укрзалізниці, Київському метрополітені, комунальному транспорті, на зовнішній рекламі – білборди, сітілайти, digital, Телемарафон, starlight media, регіональні телеканали, YouTube, банери на дружніх ресурсах, радіостанції. Бюджет Міноборони НЕ витрачався.
Прогнозоване охоплення 59 млн контактів.

🔸 Інформаційна кампанія «Важко але варто».  Кампанія була покликана дати суспільству поштовх на тлі емоційної втоми, вигоряння і хронічного стресу. Кампанія складалась з окремих рекламних кампаній, спрямованих на різні цільові аудиторії: молодь, людей старшого віку, вимушених переселенців. Кампанія тривала з жовтеня 2022 — січень 2023. 3-ри відеоролики, аудіоролики. 11 меседжів для зовнішньої реклами. Музичний гурт Спів Братів  написав пісню під цю кампанію з назвою «Важко, але варто». 35 млн – загальне охоплення трьох етапів кампанії

🔸У Києві проведено дві інформаційні кампанії  з принтами на сітілайтах
•мотиваційні постери – промо мобілізації;
•інформаційні постери – підвищення обізнаності щодо родів та видів військ ЗСУ.

🔸Для комунікаційної підтримки мобілізації розпочато роботу над рекрутинговим сайтом «БУДЬ ЗСУ» . Робота над сайтом триває в цей час.

🔸Міністерство оборони України для комунікації з військовослужбовцями придбало у розробників  за кошти партнерів мобільний додаток «Джура»  Підтримують додаток інформаційні підрозділи МОУ. Станом на 2023 рік додаток застарів і не враховує нових реалій війни, тож Директорат інфо політики МОУ керує оновленням додатка. Зараз як раз відбувається процес оновлення.

🔸 2023 року система Територіальних центрів комплектування ЗСУ стикнулась з жорсткою
репутаційною кризою. Комунікаційна проблема завдавала реальної шкоди процесу мобілізації, а значить обороні України.

Медійні підрозділи Міноборони провели з ТЦКтаСП (військомати) роботу  щодо мінімізації негативу та коректної комунікації.

Робота здійснювалась у 2 етапи протягом весни-літа 2023 і містила такі складові:
• аналіз комунікаційної діяльності усіх ОТЦКтаСП та розробка рекомендацій;
• тренінги щодо комунікацій процесу мобілізації;
• розробка та надання комунікаційних рамок щодо чутливих соціальних тем;
• запровадження алгоритму коментування діяльності ТЦК та СП представниками у системі  керівник – пресофіцер – речник;
• онлайн-тренінги щодо принципів роботи із соцмережами для комунікаційників ТЦК та СП;
• розробка та надання рекомендації щодо наповнення сторінок у соцмережах ТЦК та СП;
• оперативна координація із прес офіцерами ОТЦК щодо повсякденних та кризових комунікацій.

🔶Ви не побачили серед зробленого регулювання діяльності ЗМІ в зоні бойових дій. Так і є. Міноборони не має такого функціоналу і не займається цим. Акредитацію ЗМІ видає ЗСУ після перевірки СБУ. Допуск та супровід в зону бойових дій здійснюють прес-служби ОСУВ. Вони керуються Наказом Главкома, а Главком керується  безпекою операції та інтересами ЗСУ, які, власне, збігаються з нашим спільним інтересом – перемога.

Продовження звіту щодо роботи за гуманітарним напрямком за посиланням ➡️ ось тут.

Звіт про зроблену з моменту повномасштабного вторгнення роботу Департаментом гуманітарного забезпечення, який також знаходився у моєму підпорядкуванні

У цьому департаменті мною також були проведені структурні зміни.

🔹У нас не було окремого підрозділу для розробки політики та координації роботи щодо психологічної підтримки військовослужбовців. Зараз створено сектор, який займається цими питаннями. Нижче напишу про результати.
🔹І, внаслідок низки реформ в Міноборони ліквідували Управління, яке займалось політикою у сфері медичного забезпечення. Таким чином, в законі повноваження залишились, а всі сили і засоби для їх виконання були віддані в ЗСУ у Медичні сили.  До повномасштабного вторгнення в такому виді система працювала, а от коли почалось вторгнення у 2022 стало очевидно, що Міноборони для виконання своїх завдань  не вистачає ліквідованих потужностей.  Тому ми подали свої пропозиції до РНБО і на сьогодні маємо вже прийняте рішення про створення такого Управління.

Тепер детальніше про результати роботи Департаменту гуманітарного забезпечення.

▪️ Цей департамент  у  2023 році вже встиг опрацювати 37 проектів законів, 8 Указів Президента, 53 акти КМУ, 23 накази ЦОВВ, 12 наказів Міноборони.

▪️ Крім того, цей Департамент супроводжував мою роботу у близько 20 міжвідомчих робочих групах КМУ та 6 координаційних штабах, утворених Кабінетом Міністрів України у період дії воєнного стану в яких напрацьовуються Постанови КМУ та координується спільна з іншими міністерствами і відомствами робота. Це щотижневі наради і безперервне виконання доручень КМУ.

▪️ Ось перелік одних лише штабів, в роботі яких ми постійно беремо участь:

  • Робоча групи з питань реінтеграції та постізоляційного супроводу Координаційного штабу КМУ з питань поводження з військовополоненими;
  • Координаційний штаб з питань проведення обов’язкової евакуації населення в умовах воєнного стану (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 р. № 854);
  • Координаційний штаб з питань забезпечення виїзду громадян України з тимчасово окупованої Російською Федерацією території України, зокрема Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, через територію інших країн на територію України, допомоги у поверненні в Україну (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 жовтня 2022 р. № 1187);
  • Координаційний штаб з питань деокупованих територій (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1021);
  • Координаційний штаб з питань захисту прав осіб, депортованих або примусово переміщених у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2022 р. № 708);
  • Координаційний штаб КМУ з питань захисту прав дітей в умовах воєнного стану (відповідно до постанови КМУ від 17.03.2022 р. № 302 зі змінами);.

▪️ Для прикладу нашої діяльності у штабах, скажімо Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, ми розробили для всіх сил безпеки і оборони орієнтовний Алгоритм проведення відновлювальних (постізоляційних, реінтеграційних) заходів, заходів з адаптації, підтримки (супроводу) осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Його вже підготовлено для затвердження зацікавленими керівниками центральних органів виконавчої влади;

▪️ Також Департамент гуманітарного забезпечення разом з ЗСУ забезпечував виконання цього Алгоритму щодо військовослужбовців повернутих з полону. На першому етапі у ЗСУ був створений підрозділ з відновлення особового складу, бо треба було діяти без зволікань. Зараз ми працюємо над наступним етапом створення Центру повернення та відновлення особового складу при Міноборони, який повинен буде  закривати повний цикл заходів щодо осіб повернутих з полону і супроводжувати протягом 10 років, як того вимагають міжнародні стандарти.

Напрямок психологічної підтримки військовослужбовців

1. Ми організовуємо декомпресію бійців, які знаходяться на передньому краї, організовуємо зустрічі з родинами.

Так, нажаль нам не вдається охопити всіх, хто потребує цієї підтримки, але ми постійно нарощували наші спроможності за допомогою партнерів та Мін.соц.політики. В цьому процесі є нюанси – заходи безпеки. Ми не можемо збирати в одному місці великі групи військових. Тому це точкова  кропітка робота з малими групами.

2. Нами розроблено проект міжвідомчого наказу “Про впровадження пілотного проекту програми соціальної підтримки та психологічної допомоги військовослужбовців та членів їхніх сімей” (№ 26521/з від 19.09.2023).

3. Зараз ми активно працюємо над проектом Міноборони та Генштабу – створенням цілісної багаторівневої Системи психологічного відновлення військовослужбовців та членів їх сімей “PSYCHOLOGICAL RECOVERY OF PERSONNEL” (PRP), яка передбачає розвиток власної інфраструктури – створення 6 Центрів відновлення ментального здоров’я (один з яких заходів реінтеграції звільнених з умов примусової ізоляції), із рівномірним розгалуженням по території України та для потреб всіх Сил оборони України. Робимо ми це у рамках реалізації ініціативи першої леді України Олени Зеленської щодо створення Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

4. Разом з ЗСУ ми заповнили майже всі вакансій психологів у бригадах та організували перепідготовку цивільних психологів для роботи з військовими.

5. За координації віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук, під час проведення нею робочої групи в КМУ, був напрацьований і зараз ми його реалізовуємо – запозичення досвіду  патронатної служби Азова щодо супроводу поранених до ЗСУ.

6. Найважливіше! Для підтримання особового складу у бойовій готовності до успішного виконання завдань за призначенням практично завершено роботу над реформою системи морально-психологічного забезпечення (МПЗ). Департамент брав участь у розробці Дорожньої карти по реформуванню системи морально-психологічного забезпечення ЗСУ, тривалість експерименту передбачена до 01.03.2024.  Ми невпинно наближаємось до стандартів НАТО і Департамент зараз доопрацьовує фінальні пропозиції реформи що надійшли від ЗСУ. Реформа передбачає ліквідацію вертикалі заступників командирів (командувачів) з МПЗ з передаванням функцій командирам, психологам та підрозділам стратегічних комунікацій.

7. Міноборони регулярно проводить детальний аналіз наявних ресурсів, можливостей психологів ЗСУ та встановлює  проблемні питання над якими потім спільно із ЗСУ працює.

8. Департаментом гуманітарного забезпечення  надано пропозиції до КМУ у пакет проектних пропозицій для НАТО щодо посилення спроможностей України у розбудові системи сервісів допомоги захисникам та захисницям (концепція) REHABILITATION & REINTEGRATION, а також неурядовій організації Великобританії, 14.09.2023 – до Посла Держави Ізраїль в Україні (обладнання для Центрів відновлення ментального здоров’я та навчальні курси для психологів).

9. Департамент опрацював Дорожню карту із впровадження у підрозділах ЗСУ позаштатних психологів за принципом “рівний-рівному”, для надання психологічної допомоги на І рівні протягом перших 72 год після впливу психотравмуючих чинників. Станом на зараз триває реалізація заходів за розпорядженням Головнокомандувача.

Далі вам буде здаватись, що багато нудного офіційного тексту, але то все нормативна робота Департаменту без якої психологічна підтримка та відновлення  в ЗСУ «не поїде».

Тож, на виконання резолюцій Прем’єр-Міністра України за результатами засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, нами опрацьовано:
– вимоги до Центрів відновлення ментального здоров’я. До 02.10.2023 узагальнюються пропозиції від ЦОВВ та органів місцевого самоврядування;
– типове Положення Центрів ментального здоров’я, розрахунок потреб коштів на забезпечення їх функціонування;
– типові програми відновлення військовослужбовців та членів їх сімей (у рамках пілотного проекту із Мінсоцполітики);
– пропозиції до Координаційного центру з психічного здоров’я при КМУ щодо оновлення “Пріоритетних багатосекторальних заходів з психічного здоров’я та підтримки в Україні під час  та після війни: оперативна дорожня карта” щодо посилення позицій:
– взаємодії із психологічними службами закладів освіти з питань отримання психологічної інформації на призовників (на етапі їх соціалізації до трудової діяльності);
– розробки програмного продукту для військових психологів;
– впровадження професійної психологічної підтримки військових психологів (супервізії та інтервізії у межах гарнізонів);
– координації дій психологів складових сектору безпеки та оборони під час спільного виконання завдань служби (у межах ОТУ, гарнізонів);
– проведення спільних заходів із відновлення військовослужбовців та членів їх сімей (перезавантаження, декомпресії, реінтеграції), а також навчальних проектів.

Крім того, Департамент забезпечує проведення щорічних творчо-мистецьких конкурсів на військову тематику.
Зокрема, Конкурс на премію імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва (щорічно присуджується грошова премія у п’яти творчих номінаціях) та Конкурс на краще знання української мови імені Петра Яцика серед курсантів та слухачів військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти та ліцеїстів військових ліцеїв.

Також Департамент організував виступи Національного президентського оркестру Міноборони за кордоном (Німеччина, Польща, Данія, США) та проведення ним гастрольних турів містами України (Одеса, Івано-Франківськ, Львів, Дніпро, Обухів, Канів, Черкаси, Сміла) та проведення концертів у місцях відновлення боєздатності. За цей рік проведено чисельні благодійні акції на підтримку бойового духу військовослужбовців у військових частинах та лікувальних закладах.

За напрямом  гендерних питань

Нагадаю, що Ціль партнерства НАТО G0013 “Гендерні перспективи” виконується  в рамках партнерства Україна – НАТО. Департамент забезпечує її  виконання в МОУ та в ЗСУ.  Ціль спрямована на посилення гендерного чиннику в діяльності Збройних Сил України, а також в роботі  національних контингентів та персоналу в операціях і місіях під проводом НАТО;

За напрямком реалізації гендерної політики в  Міноборони створено інституційний механізм впровадження політики рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у Збройних Силах України, запобігання та протидії дискримінації за ознакою статі.

Також, ми розробили відомчий План заходів з реалізації в Міністерстві оборони України Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” на період до 2025 року;
В МОУ та ЗСУ створено мережу радників з гендерних питань. Загальна чисельність – 80 осіб, у тому числі 74 – на громадських засадах, 6 – на штатних посадах.

Департаментом розроблено проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання реагування, запобігання та протидії проявам дискримінації та сексуальних домагань серед військовослужбовців” (реєстраційний № 5485 від 13.05.2021). Здійснюється його супровід у Верховній Раді України.

З метою максимального використання потенціалу військовослужбовців обох статей в інтересах обороноздатності України внесено зміни до нормативно-правових актів, якими забезпечено:

  • закріплення принципу проходження жінками військової служби на рівних засадах із чоловіками,
    рівний обсяг відповідальності під час проходження військової служби;
  • доступ військовослужбовцям-жінкам до всіх військово-облікових спеціальностей і посад, у тому числі і “бойових”, та військових звань;
  • доступ до військової освіти всіх рівнів;
  • включення гендерної складової до нормативно-правових актів та інших, що розробляються в Міноборони, у тому числі стратегічних і плануючих;
  • врахування гендерних аспектів у системі підготовки військових кадрів та підвищення кваліфікації особового складу Збройних Сил України;
  • впроваджено гендерний аспект у механізм проведення інспекційних заходів, планових  (позапланових) перевірок питань з організації роботи у військах (силах) питання щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання дискримінації, сексуальним домаганням чи іншим актам насильства за ознакою статі;
  • впроваджено уніфіковані підходи та індикатори планування, якими передбачена наскрізна інтеграція гендерного компонента в освітній процес, розбудова гендерно чутливої адміністративної складової та порядок оцінки його проведення;
  • організовано системну роботу щодо розвитку потенціалу радників з гендерних питань та підвищення рівня компетентності особового складу;
  • удосконалено систему обліку статистичних даних з розбивкою за статтю та забезпечено збір наявних даних по індикаторах, за якими здійснюється збір даних для  моніторингу гендерної рівності;
  • організовано та проведено гендерний аудит апарату Міноборони з метою оцінювання стану забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, виявлення існуючих проблем, виявлення проявів гендерної нерівності та шляхів їх усунення, а також підвищення обізнаності працівників щодо застосування комплексного гендерного підходу в їхній діяльності. За результатами якого підготовлено звіт, який розміщено на офіційному сайті Міноборони;
  • створено мобільну групу з питань вивчення ситуації та збору даних про факти насильства за ознакою статі та сексуального насильства.

За напрямком забезпечення співробітництва між Міноборони та релігійними організаціями для задоволення духовно-релігійних потреб військовослужбовців:

  • Запущено Службу військового капеланства відповідно до Закону України “Про Службу військового капеланства”. В нас є певні проблеми з комплектуванням капеланів. Я сподіваюсь, що у такі важкі часи для країни релігійні організації все ж таки подадуть для ЗСУ своїх представників відповідно до квот.
  • Внесені зміни до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10.12.2008 № 1153/2008.
  • Департаментом розроблено та затверджено Міністром оборони України Положення про Міжконфесійну раду з питань військового капеланства при Міністерстві оборони України.
  • Здійснено розподіл та затверджено Міністерством оборони квот конфесійного представництва військових капеланів у Збройних Силах України та Державній спеціальній службі транспорту.
  • Організовано спеціальну підготовку військових капеланів на базі Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка; утворено та забезпечено діяльність Міжконфесійної ради з питань військового капеланства при Міністерстві оборони України, до якої входять уповноважені від 9 релігійних організацій.

За напрямом охорони здоров’я

▪️ Опрацьовано та вже прийнято постанову КМУ від   23 серпня 2023 р. № 901 “Про затвердження Порядку здійснення в особливий період обміну медичними та іншими документами військовослужбовців між закладами охорони здоров’я державної та комунальної власності, державними установами Національної академії медичних наук, в яких військовослужбовці перебували (перебувають) на лікуванні, військовими частинами і територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки”.

▪️ Розроблено та видано наказ Міністерства оборони України від 28.07.2023 року № 438 “Про затвердження Порядку відбору біологічного матеріалу у військовослужбовців та його зберігання”, який зареєстровано у Міністерстві юстиції України 10 серпня 2023 року за № 1373/40429.

▪️ Опрацьовано завдання, визначені протоколами нарад під головуванням Прем’єр-міністра України “Щодо оптимізації процесів військово-лікарської експертизи та реформування системи медико-соціальної експертизи”. Це мається на увазі реформа ВЛК.

▪️ Організовано та проведено спільно з представниками Мінсоцполітики, керівництвом Громадської організації “Громадський рух “Жіноча сила України” заходи з психологічної підтримки військовослужбовців та членів їх сімей.

А ще наш Департамент гуманітарного забезпечення займається розробкою нормативної бази щодо вшанування пам’яті загиблих героїв та меморіальною роботою.

Зокрема, нами розроблено:
▪️проект Наказу Міністерства оборони України “Питання вшанування пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки”
▪️проект постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження положення про Комісію з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин”;
Взято участь у розробці:
▪️Книги пам’яті військовослужбовців Збройних Сил України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки (ми щороку її оновлювали до 24.02.2022);
▪️Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України” щодо військового поховального ритуалу”;
– Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про поховання та похоронну справу”.

До повномасштабного вторгнення саме наш Департамент забезпечував у Залі пам’яті проведення щоденного ритуалу вшанування пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки («Зала пам’яті» на території Міноборони, до 24.02.2022);

І важливе питання над яким зараз працює Департамент разом з Мінсоцполітики, але воно до жодної групи питань не ввійшло – це питання спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги через внесення змін до законодавства та участь у засіданнях профільних комітетів”.

Також Ганна Маляр опублікувала в соцмережах, відео зроблене новою командою Військового телебачення Міноборони, яке окруслює комунікацію ЗСУ/МОУ із “любителями зради” в соцмережах (“технічне завдання – моє, ідея втілення – їхня. Вони справжні профі”).

“Хочу подякувати Президенту Володимиру Зеленському за довіру. Дякую, пане Президенте, для мене це була велика честь – два роки служити Україні в Міноборони. Дякую Головнокомандувачу, його заступникам та Генштабу – у найскладніші перші місяці повномасштабного вторгнення я знаходилась з вами в штабі. І це найбільша професійна школа та випробовування, які тільки можна уявити.

Перші комунікації про ситуацію на фронті йшли прямо звідти, перші зведення ми створювали там(вони в мене збереглись написані рукою на папері), система стратегічних комунікацій Міноборони та ЗСУ в умовах повномасштабної війни будувалась там – зараз вона працює на повну.

Дякую Командувачу оборони Києва та області. Наради штабу оборони Києва – це історія, в якій мені пощастило брати участь. Мала честь оголосити про звільнення Київської області. Наша перша велика перемога.

Дякую всім командувачам родів і видів військ. Пишаюсь кожним з вас і нашою спільною роботою.

Висловлюю захоплення всіма нашим захисниками і захисницями, хто боронить зараз Україну. Горжусь роботою з вами.

Це відео про вас. Ви в замісах з 2014. Ви круті і робите максимум, який зараз можливий у нинішній ситуації”, – написала відставлена чиновниця.

Читайте також:
На Бахмутському напрямку ЗСУ звільнили Андріївку, – Маляр. 3-тя штурмова не підтверджує

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна