Україна закликала суд ООН відхилити заперечення РФ про відсутність юрисдикції у справі про геноцид. І почати розгляд позову по суті

Україна закликала Міжнародний суд ООН негайно відхилити попередні заперечення Росії про відсутність юрисдикції у справі за позовом України щодо геноциду з боку РФ та призначити слухання по суті.

Про це заявив у суді представник України Гарольд Хонджу Коу 27 вересня, якого цитують низка ЗМІ.

“Україна та 32 держави, що долучились до справи, заявили, що цей спір порушує питання застосування Конвенції. Зловживаючи текстом і метою договору, роблячи неправдиві заяви, проводячи фіктивні визнання і розпочинаючи незаконні військові вторгнення, Росія неправомірно застосувала Конвенцію”,- цитує Коу “Укрінформ”.

Він наголосив, що суд повинен відхилити заяву РФ про нібито відсутність юрисдикції для розгляду спору. Москва заявляє, що центральним питанням позову є не геноцид, а застосування сили, на яке суд у Гаазі не має юрисдикції.

“Чи може могутня держава неправдиво звинуватити свого сусіда в геноциді, потім застосувати незаконну силу для вбивства своїх громадян, спустошення їхньої батьківщини і дестабілізації світового правопорядку під приводом запобігання і покарання за геноцид?” – запитав у суддів представник, передає “ЄП”.

Нагадаємо, 26 лютого 2022 року Україна подала до суду в Гаазі позов проти РФ за Конвенцією про запобігання геноциду.  У цьому позові Київ  вимагає притягнути Москву до відповідальності за спотворення поняття геноциду.

Читайте також:
РФ знову хоче бути в Раді ООН з прав людини: США різко відреагували

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна