РФ знову хоче бути в Раді ООН з прав людини: США різко відреагували

Країна-агресорка Росія має намір знову приєднатися до Ради ООН з прав людини на виборах у жовтні. Сполучені Штати вважають, що присутність РФ в цьому органі не узгоджується з її діями в Україні.

Про це під час брифінгу 27 вересня заявив речник Державного департаменту США Меттью Міллер.

“Ми досить чітко виклали свою позицію щодо підходу Росії до прав людини. Держсекретар ясно дав зрозуміти, що ми є свідками скоєння РФ військових злочинів і злочинів проти людяності в Україні. Ми чітко дали зрозуміти, що за ті злочини, які вони скоїли, необхідно нести відповідальність, і тому я, звичайно, вважаю, що представництво в органі, що займається правами людини, не відповідає діям росіян в Україні”, – сказав він.

Як повідомляє ВВС, Росія поширює серед членів ООН документ з проханням про підтримку. У ньому Москва обіцяє знайти “адекватні рішення для питань прав людини” і прагне не допустити перетворення Ради на “інструмент, який обслуговує політичну волю однієї групи країн”, маючи на увазі Захід.

Дипломати заявили, що Росія сподівається відновити певну міжнародну довіру після звинувачень у порушеннях прав людини в Україні та у своїй державі.

Рада ООН з прав людини базується в Женеві. До її складу входять 47 членів, кожен з яких обирається на трирічний термін.

На наступних виборах, що відбудуться 10 жовтня, РФ змагатиметься з Албанією та Болгарією за два місця в Раді, зарезервовані для країн Центральної та Східної Європи.

У голосуванні візьмуть участь усі 193 члени Генасамблеї ООН у Нью-Йорку. Дипломати заявили, що Росія веде агресивну кампанію, пропонуючи малим країнам зерно і зброю в обмін на їхні голоси. Таким чином, за їхніми словами, цілком можливо, що країна-агресорка може повернутися до складу РПЛ.

Нагадаємо, у квітні 2022 року Росію виключили з Ради ООН з прав людини після початку повномасштабної війни проти України.

Читайте також:
Зеленський закликав реформувати Радбез ООН і назвав три кроки до цього

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна