МІПЛ презентувала першу аналітику на основі задокументованих в системі iDoc воєнних злочинів РФ

Медійна ініціатива за права людини і Норвезький Гельсінський Комітет презентували першу аналітику на основі задокументованих в системі iDoc воєнних злочинів РФ.

Представники МІПЛ заявили, що їхня команда встановила і верифікувала 1168 цивільних із України, яких Росія утримує в заручниках на своїй або окупованій територіях. Водночас їхня кількість може бути в 5—7 разів вищою.

Як розповіла виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко, Росія викрадає українських цивільних з 2014 року, коли окупувала Крим і окремі райони Луганщини і Донеччини. Станом на 24 лютого минулого року в офіційному обліку СБУ був 301 громадянин України, яких утримувала Росія.  Більшість — цивільні. Ситуація значно погіршила з початком повномасштабної війни.

“На Київщині було затримано 1000 громадян, 130 досі перебувають на території РФ у місцях позбавлення волі. Родичі затриманих звертаються до різних органів Росії. Тамтешнє Міністерство оборони відповідає, що цивільних затримали за протидію так званій спеціальній військовій операції. Під протидією “СВО” росіяни мають на увазі незгоду з окупацією і небажання ставати колаборантами”, — зазначила Тетяна Катриченко.

За словами голови правління Медійної ініціативи за права людини Ольги Решетилової, викрадення та утримання українських цивільних Росією має всі ознаки злочину проти людяності, бо носить ситемний характерів і до нього залучено багато російських посадовців.

Абсолютно різні військові РФ у різних регіонах, які не мали між собою жодного спілкування чи координації, знали, що робити: викрадати цивільних, везти їй у спеціальні місця, а потім — до Білорусі чи Росії. Там для українських бранців облаштували табори.

“Утримання цих людей незаконне з будь-якої точки зору, але треба думати, як отримати доступ до них. Можливо, якась окрема спостережна місія може бути створена, до прикладу, на основі ОБСЄ. Бо вони мають мандат відвідувати судові засідання. Адже ми бачимо, що проти деяких цивільних заручників починають кримінальні переслідування. Росіяни звинувачують цих людей в екстремізмі, тероризмі. Тож коли ми говоримо про ці суди, вони не мають нічого спільного з правосуддям. Але ця моніторингова місія може бути єдиним шансом побачити цих людей, поговорити з ними, дізнатися, в якому вони стані. Це наша рекомендація створити таку місію. Звісно, це буде дуже важко, бо Росія не дає доступу нікому, але, можливо, ми зможемо знайти якесь вирішення цієї проблеми”, — заявила Ольга Решетилова.

МІПЛ продовжує документувати випадки взяття Росією українських цивільних у заручники, переслідуючи, зокрема, ціль встановити місця утримання і шляхи вивозу викрадених людей, а також відповідальних за ці воєнні злочини.

Аналітика доступна за посиланням.

Читайте також:
Рік теракту в Оленівці. МІПЛ презентувала реконструкцію масового вбивства “азовців”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна