Суд у Гаазі: РФ звинуватила Україну в “нацизмі” і заявила, що напала “для самозахисту”

Російська сторона відмовляється визнавати заяви своїх посадовців та президента Путіна від лютого 2022 року про те, що повномасштабне вторгнення РФ до України почалося для боротьби з нібито “геноцидом” на Донбасі.

На цьому ґрунтується юридична позиція РФ, яку висловив агент Росії у Суді, посол Геннадій Кузьмін, пише “Європейська правда“.

Як повідомлялося, в понеділок, 18 вересня, у Гаазі відновилися слухання у справі “Україна проти Росії”. Відповідний позов Україна подала 26 лютого 2022 року, через два дні після початку повномасштабного вторгнення РФ.

У межах цієї справи Україна доводить, що Росія зловжила положеннями Конвенції про заборону геноциду, щоб розпочати необґрунтоване військове вторгнення.

Для цього українська сторона навела низку заяв російських посадовців, а саме президента  РФ Володимира Путіна, секретаря Радбезу Дмитра Медведєва, очільника МЗС Сергія Лаврова та послів Росії при ООН і ЄС.

Російський агент Кузьмін заперечив ці наміри РФ та запевнив, що Росія розпочала війну “за статтею 51 Статуту ООН щодо самозахисту, і це не має відношення до конвенції щодо геноциду”.

“Україна каже про те, що Росія використовувала слово “геноцид” для опису дій української влади. Але заяви не можуть бути порушенням”, – додав він.

При цьому російський дипломат продовжив наполягати на фальсифікованих даних нібито про боротьбу України проти “народів Донбасу” та присвятив значну частину свого виступу доведенню того, що в Україні є “глибоко вкорінений нацизм“.

“Нацисти в Україні походять від ОУН, поплічника нацистів”, – заявив представник РФ у Гаазі, додавши, що на думку Москви, є “троє батьків українського нацизму” – це Степан Бандера, Роман Шухевич та Андрій Мельник.

А ще одним українським політиком, якого російський дипломат публічно звинуватив у підтримці нацизму, став чинний президент України Володимир Зеленський.

“Зеленський назвав бригаду ЗСУ “Едельвейс” на честь нацистського “Едельвейсу”, – “пояснив” свою думку посол.

Росія вимагає від суду відхилити українську скаргу як неприйнятну.

Україна представить свою юридичну позицію 19 вересня.

Окрім того, сторони матимуть слово ще 25 вересня (Росія) та 27 вересня (Україна).

Якщо суд визнає, що має відповідну юрисдикцію і що позов є повністю або частково прийнятним, то наступним етапом буде розгляд справи по суті.

Як писала “Новинарня“, на попередніх слуханнях Росія ігнорувала цей процес, але тепер вирішила надіслати делегацію юристів до Гааги, щоби захищатися від звинувачень.

Інтереси РФ представляють фахівці російського МЗС, найняті ними юристи з компанії “Монастирський, Зюба і Степанов”, а також “міжнародні юристи-науковці” з Ірану, Китаю і Перу. Окрім того, серед них є юрист із французькою ліцензією Жан-Шарль Чікая, який не є науковцем, а натомість відомий тим, що представляє інтереси найбільш одіозних африканських диктаторів.

Читайте також:
Україна назвала чотири очікування від суду в Гаазі у справі проти РФ про геноцид

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна