“Серед нагороджених – не дієві професіонали, а лише лояльні до Держкіно”. Дружина загиблого режисера Ониська відмовилася від ордена “За заслуги”

Дружина загиблого українського режисера монтажу Віктора Ониська, кінокураторка та культурна менеджерка Ольга Бірзул, відмовилася брати орден “За заслуги” ІІІ ступеня, яким було нагороджено її чоловіка з позивним “Тарантіно”.

Про це вона заявила у коментарі “Суспільне Культура”.

Бірзул аргументувала свою відмову. На її думку, кінематографісти, які добровільно пішли боронити країну, не мають бути в одному списку з тими, хто залишився в тилу. Культурна менеджерка вважає це неповагою до загиблих військових і тих, хто досі воює.

“Більшість з них досі не може повернутися до улюбленої роботи, оскільки не мають права на демобілізацію”, – сказала вона.

Кінокураторка також наголосила – “серед нагороджених немає дієвих професіоналів, які з початку повномасштабного вторгнення презентують Україну на міжнародних кінофестивалях”.

До такого списку, за її словами, внесли тільки лояльних до діяльності Держкіно. Ба більше, про нагородження Ольга Бірзул дізналася з соціальних мереж, оскільки Держкіно ніяк не комунікувало з нею щодо цього.

Зазначимо, президент Володимир Зеленський підписав указ від 8 серпня 2023 року “Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Українського кіно” за вагомий особистий внесок у розвиток української кінематографії, заслуги у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, багаторічну сумлінну працю.

Віктор Онисько

2 січня 2023 року стало відомо, що український режисер монтажу Віктор Онисько загинув у боях за Україну.

Він працював над українськими фільмами та серіалами — зокрема над стрічками “Захар Беркут” та “Сторожова застава”.

У Віктора Ониська залишилися дружина і маленька дочка.

Читайте також:
На фронті загинув режисер дитячого телеканалу “Малятко TV” Іван Кузьмінський

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна