Україна вперше завантажила американське ядерне паливо у радянський реактор АЕС ВВЕР-440

доповнено

Україна вперше завантажила американське ядерне паливо Westinghouse у реактор ВВЕР-440 одного зі своїх блоків АЕС.

Як передає “Інтерфакс-Україна” 10 вересня, завантаження палива відбулося за участю міністра енергетики України Германа Глущенка, президента НАЕК “Енергоатом” Петра Котіна, президента Westinghouse Патріка Фрагмана і посла Швеції в Україні Мартіна Оберга.

На сьогодні “Енергоатом” став першою у світі енергогенерувальною компанією, що експлуатує реактори радянського дизайну й реалізувала проєкт із диверсифікації ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000 та ВВЕР-440.

Президент НАЕК нагадав, що проєкт початку експлуатації палива Westinghouse планувалося запустити 2025 року, але після початку повномасштабної російської агресії вдалося суттєво скоротити терміни виробництва цього палива у Швеції.

“Фактично відмовившись від російського ядерного палива, ми на ці блоки (ВВЕР-440) не мали свіжої партії. Нині це питання вирішено”, – наголосив Котін.

За його словами, поки що американське паливо працюватиме в активній зоні реактора з російським, із подальшим його повним заміщенням.

Зі свого боку очільник Міненерго зазначив, що ця знакова подія має остаточно зняти всі перестороги європейських країн щодо відходу від російського ядерного палива.

За повідомленням Українського радіо, американське ядерне паливо в реактор радянського зразка вперше завантажили на Рівненській АЕС.

Як відомо, наразі в Європі працюють 17 блоків ВВЕР-440, які донедавна не мали альтернативи російському паливу.

Читайте також:
Росіяни хочуть повернути четвертий енергоблок ЗАЕС у холодний режим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна