Росіяни хочуть повернути четвертий енергоблок ЗАЕС у холодний режим

Окупанти переведуть четвертий енергоблок Запорізької атомної станції в холодний режим через виявлене технічне порушення, однак при цьому планують запустити в гарячий режим шостий блок станції.

Про це повідомляє російський “Интерфакс” у четвер, 10 серпня.

“У процесі експлуатації четвертого блоку Запорізької АЕС персоналом станції виявлено ознаки нещільності трубної частини парогенератора номер 3”, – йдеться в повідомленні.

Водночас, тепер окупанти збираються запустити в гарячий режим шостий блок станції.

“Для забезпечення парових власних потреб Запорізької АЕС розглядається питання щодо переведення енергоблоку номер 6 у стан “гарячий останов”, – уточнили на окупованій ЗАЕС.

Чому “гарячий зупин” несе загрозу

Головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані “гарячий зупин”, який окупанти використовують із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора (Держатомрегулювання).
За словами т.в.о. виконавчого директора ДП “НАЕК “Енергоатом” Тараса Ткача, у разі повної втрати зовнішнього живлення відключаться головні циркуляційні насоси станції – і енергоблок перейде в режим “природної циркуляції”: “У цьому випадку необхідно терміново “розхолодити” його в умовах відсутності охолоджувальних насосів”.
Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока.

Читайте також:
ЗАЕС – на межі блекауту. Уночі станція втратила живлення з основної лінії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна