Фейкові водії фур і псевдоволонтери: СБУ викрила нові схеми ухилення від мобілізації

Служба безпеки України викрила нові схеми ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон військовозобов’язаних громадян у Львівській, Черкаській та Сумській областях.

Про це в п’ятницю, 8 вересня, повідомляє пресцентр СБУ.

Фото: пресцентр СБУ

“Під час комплексних заходів затримано організаторів оборудок. За гроші вони пропонували військовозобов’язаним уникнути призову на підставі підроблених посвідок волонтерів або водіїв міжнародних рейсів. Вартість таких “послуг” становила до 7 тис. американських доларів з одного ухилянта. Сума залежала від регіону і терміновості “вирішення питання”, – ідеться у звіті.

У Сумах:
ліквідовано схему незаконного виїзду за межі України як водіїв міжнародних вантажних рейсів.

Після одержання грошей зловмисники оформлювали своїх клієнтів до “штату” спеціально створених підприємств-перевізників, які здійснювали зарубіжні перевезення.

Співробітники СБУ затримали зловмисників на спробі нелегального переправлення через кордон вісьмох “далекобійників” із фейковими документами.

На Львівщині:
викрито місцевого кримінальника, який створив фіктивну фірму міжнародних транспортних перевезень.

До незаконної діяльності він залучив трьох спільників. Від імені фейкової компанії вони намагались налагодити виїзд ухилянтів за кордон начебто для переправлення комерційних вантажів.

У Черкасах:
затримано представника військово-лікарської комісії.

За хабарі посадовець обіцяв своїм клієнтам допомогу в оформленні статусу волонтера для подальшого виїзду за кордон нібито для перевезення гумдопомоги.

За всіма викритими фактами триває розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 9 років тюрми.

Читайте також:
Польща видає Україні осіб, які сприяли незаконному виїзду чоловіків призовного віку, – Rzeczpospolita

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.