Завуч-артилерист, гібрид “Рапіри” й МТ-ЛБ, розбита церква з царем Миколою ІІ – як виглядає війна 53-ї бригади в селі Первомайське під Донецьком. ВІДЕО

Російські війська не припиняють спроб проломити нашу оборону під селами Піски, Первомайське та Водяне, що на західних околицях Донецька. Штурми хоч і стали менш інтенсивними, але тривають. Тут тримає позиції 53-тя окрема механізована бригада ЗСУ імені князя Володимира Мономаха.

Від села Первомайське, яке колись слугувало дачами для донецьких багатіїв, окупанти не залишають і каменя на камені. Вже понад півтора року росіяни б’ють по ньому з артилерії, застосовують авіацію й ракети. Не пощадили навіть місцевий храм Казанської ікони Божої матері так званої “УПЦ Московського патріархату”. Хоча, судячи з портрету на центральній стіні трапезної – а на ньому зображена родина російського імператора Миколи Другого, тутешні церковники були прихильниками “русского міра”.

Останнім часом московити в цьому районі мають перевагу в небі. Їхні розвідувальні та ударні дрони постійно висять над головами. Один із них ледь не поцілив по наших захисниках, але впав і не вибухнув.

Тримати оборону наших хлопцям допомагає іноземне озброєння. Наприклад, крупнокаліберний кулемет Браунінга, Browning M2 – чудове заспокійливе для орків.

“Насипають” бійці 53 омбр і з вітчизняного хенд-мейду – саморобна САУ на базі МТ-ЛБ і гармати “Рапіра” влучно б’є по цілях.

А працює на ній Олександр “Завуч”. Чому “Завуч”? Бо відпрацював 24 роки у школі, останні 13 років – завучем у 15-му ліцеї міста Чернігів.

Про війну 53-ї бригади і “Зауча” в Первомайському – відеорепортаж “Новинарні“.

Село Первомайське, Піски і Донецьк на мапі DeepState станом на 7 вересня 2023

Читайте також:
“Таке чувство, як “ні шагу назад” у них”: як артилерія 59-ї бригади ЗСУ навалює по росіянах під Пісками й Донецьком

Експрес-доставка “кабачків” в обмін на ФАБи, або Як живе і воює український Нью-Йорк


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.