Удар БПЛА по аеродрому в Пскові: показали перші супутникові знімки

оновлено

У мережі показали перші супутникові знімки аеродрому в Пскові після атаки безпілотників у ніч проти 30 серпня.

Відповідні кадри, зроблені компанією Planet Labs, опублікували “Схеми”.

На знімках можна побачити пошкоджені щонайменше два літаки типу Іл-76. Після аналізу супутникових знімків, пошкодження літаків підтвердив авіаексперт Анатолій Храпчинський.

“На супутниковому знімку ми бачимо, що ушкоджено поверхню біля крил, скоріш за все дронами намагались влучити у паливні баки, які знаходяться у тій частині літака. Але і це все одно вивід літака на капітальний ремонт, який займе щонайменше 2-3 місяці”, ― пояснив він.

Біля одного з літаків також видно два червоні автомобілі, схожі на пожежні, які могли залучити для гасіння пожежі.

Цей тип літаків постійно базується на аеродромі Пскова. Літаки з цього аеродрому використовує 76-а гвардійська десантно-штурмова дивізія армії РФ. Вона ж ― “псковська дивізія”, одна з тих, що брала участь у захопленні Бучі на початку повномасштабного вторгнення.

При цьому авіаблогер Віталій Трубников вважає: “На фото помітні пошкодження у двох літаків Іл-76 в районі центроплану, де крило з’єднується з фюзеляжем. При цьому видання з посиланням на авіаційного експерта, зазначає, що такі пошкодження ремонтуються за 2-3 місяці.
Я схиляюся до думки, що ці літаки ремонтувати не будуть, оскільки в місці з’єднання крила з фюзеляжем знаходиться багато різних елементів конструкції. Для ремонту треба буде розбирати половину літака, викликати спеціалістів для роботи яких потрібен спеціальний ангар великого розміру, якого на території аеродрому я не знайшов”.

“Велика частина аеродрому схована за хмарами, тому, можливо, на наступних знімках випливуть нові подробиці та пошкоджені літаки, але поки що візуально підтверджено – 2, а не 4, і не 6”, – зазначає Трубников.

Він також відзначає точність ураження, “бо у двох літаків пошкодження майже ідентичні”.

“При наявності серійного виробництва і фінансування МО РФ може замовити декілька нових літаків такого типу у виробника, але цей процес теж не дуже швидкий”, – додає блогер.

ДОПОВНЕНО. Надалі з’явилися нові супутникові фото з Пскова – зі стоянок, які були спершу закриті хмарами.

Тепер можна сміливо говорити, що два важкі військово-транспортні літаки Іл-76 повністю знищено внаслідок пожежі після атаки безпілотників. Ще два таких самих Іл-76 пошкоджено, і ймовірність їх ремонту виглядає дуже сумнівною за сукупністю факторів, констатує Трубников.

Тобто загалом вже точно набирається чотири уражені літаки.

Як писала “Новинарня“, 30 серпня ГУР підтвердило знищення чотирьох важких військово-транспортних літаків Іл-76,

Читайте також:
РФ має проблеми в роботі системи ППО і потребує посилення, – розвідка UK

Атака безпілотників аеродрому Пскова в ніч проти 30 серпня

Пізно увечері 29 серпня жителі російського міста Псков заявили про атаку на місцевий аеродром «Крєсти». Там нібито пролунало щонайменше п’ять вибухів, також місцеві чули звуки, схожі на автоматні черги.

Як заявив телеграм-канал “База”, аеродром атакувало “більше 10 безпілотників, атака почалася о 23:40 за місцевим часом”.

На деяких відео видно, як місцева ППО намагається збити (ймовірно) дрони-камікадзе або інші БПЛА, зокрема зі стрілецької зброї.

Вочевидь, через це деякі телеграм-канали росіян написали про “перестрілку в районі аеродрому”.

Російська пропагандистська агенція ТАСС із посиланням “на екстрені служби” повідомила, що на аеродромі у Пскові “пошкоджено” щонайменше чотири Іл-76.

Губернатор Псковської області Михайло Ведерніков написав, що “міноборони [РФ] у Псковському аеропорту відбиває атаку безпілотників”.

“Від початку інциденту перебуваю на місці. За попередньою інформацією, жертв немає. Масштаб руйнувань уточнюється”, – йдеться у повідомленні в ТГ-каналі Ведернікова, опублікованому о 0:32.

Тим часом російські пропагандисти почали або натякати, або й прямим текстом писати, що Псков “атакувало НАТО”.

Серед “доказів” наводять “аргумент” про те, що до кордону з Україною від місця атаки близько 800 км, а до Естонії з Латвією, які є членами НАТО, – якихось 50-60 км.

Зазначимо, що у Пскові розташований аеропорт спільного базування, тобто там розміщені як цивільні, так і військові літаки. Відомо, що на аеродромі базується 334 військово-транспортний авіаційний полк 18 дивізії військово-транспортної авіації РФ.

Читайте також:
СБУ атакувала літаки й ППО на Курському аеродромі РФ, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна