Призначення міністром оборони Рустема Умєрова може стати найкращим рішенням президента, – аналіз ЦПК

Призначення міністром оборони України чинного голови Фонду держмайна Рустема Умєрова може стати «найкращим рішенням» президента.

Так вважають у Центрі протидії корупції. Як зазначається у Facebook ЦПК, «про дії людини на майбутній посаді найкраще говорять її результати на попередній посаді».

Так, аналітики Центру вивчили роботу Умєрова у Фонді держмайна і заявили, що побачили тільки позитивні результати — при тому, що ФДМ «завжди був однією з найбільш корумпованих клоак»:

  • кожне з 2300 держпідприємств, які перебувають у розпорядженні Фонду, проаналізували, 18% направили на приватизацію, близько 80% неефективних — на ліквідацію;
  • від продажу цих підприємств Україна отримала 3,8 млрд грн (рекорд за останні десять років), понад 660 млн грн ПДВ, а також зобов’язання виплатити 732 млн грн боргів (перед співробітниками і бюджетом);
  • ФДМ провів детінізацію 700 тисяч гектарів сільгоспземель і підготував їх до оренди через Прозорро;
  • дохід від оренди держмайна збільшився в 3,3 рази;
  • Сили оборони отримали 600 тис. квадратів нерухомості
  • сотні малих і середніх бізнесів купили об’єкти до 1 млн грн;
  • Фонд почав підготовку до продажу через Прозорро російських активів

Також у ЦПК заявили, що Умєров із перших днів війни непублічно працює над поставками важкого озброєння і «часто тихо робив ті речі, які в Міноборони провалювалися». Він входить до групи, що займається закритими переговорами про звільнення військовополонених, неодноразово відвідував США для переговорів про озброєння і «добре знає, як працюють наші американські партнери». Центр називає Умєрова одним із небагатьох представників влади з цілісним стратегічним баченням того, як має працювати сектор оборони та безпеки.

У ЦПК зазначили, що Умєров — «менеджер із практичним досвідом управління складними командами», «талановитий переговорник з ідеальною англійською та освітою в США».

«Цим призначенням Зеленський остаточно закриє спроби будь-кого переконати нас відмовитись від Криму. Уявіть, приїздить міністр оборони України, один з провідних лідерів кримських татар, на переговори до союзників, а йому там кажуть: “Навіть не думайте топити Чорноморський флот РФ, бо Крим та флот — це червона лінія путіна”, “Крим завжди був російським”. Ну-ну. Сам факт призначення кримського татарина міністром оборони України — це потужне повідомлення світу, як Україна планує завершити війну», — додали в Центрі.

Читайте також:
Відставку Резнікова розглянуть наступного тижня. Його крісло може зайняти Умєров, – Железняк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.