Міністри ЄС не погодили восьмий “військовий” транш для України

Міністри Європейського Союзу не дійшли згоди щодо восьмого «військового» траншу для України.

Про це в четвер, 31 серпня, в Толедо під час пресконференції за підсумками зустрічі європейських міністрів заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє “Укрінформ”.

Міністри ЄС, які провели сьогодні неформальну зустріч в іспанському місті Толедо, висловили політичну підтримку ініціативі Високого представника ЄС щодо створення спеціального фонду допомоги Україні в рамах Європейського фонду миру в обсязі 20 мільярдів євро на наступні чотири роки, але все ще не змогли дійти згоди навколо виділення Україні восьмого траншу в обсязі 500 мільйонів євро з цього ж Європейського фонду миру для фінансування військових потреб України.

«Маю із жалем повідомити, що восьмий транш Європейського фонду миру все ще є заблокованим, і я сподіваюся, що ми будемо здатними розблокувати його протягом наступних тижнів. Але це є проблемою, яка все ще знаходиться на стадії вирішення», – сказав Боррель.

Він зауважив, що ЄС підтримує зусилля України із пошуку справедливого миру, і сьогодні міністри розглядали невійськові аспекти цього процесу, головним чином – фінансові.

«Ми маємо підтримати Україну передбачуваним та стабільним шляхом, не просто наступного тижня або місяця, але на тривалу перспективу, та показати агресору, що ми стоїмо поряд з Україною сьогодні, завтра й завжди, під час війни і після війни. Ключовим елементом цієї підтримки є фінансова допомога для військових поставок через Європейський фонд миру та тренування українських солдатів через нашу Військову тренувальну місію для України (EUMAM)», – заявив високий представник ЄС.

Він нагадав, що відповідно до угод ЄС, високий представник має повноваження надавати пропозиції для Ради ЄС, яка, наприкінці прийматиме рішення. На цій зустрічі Боррель запропонував міністрам закордонних справ ЄС зважити на визначення фінансової «стелі» у 20 мільярдів євро – 5 мільярдів євро на рік – на наступні чотири роки для сталої військової підтримки України.

«Міністри обговорили це. Я думаю, що відповідь, яку я отримав від них щодо цих пропозицій, була позитивною. У будь-якому випадку, вони продемонстрували рішучість у продовженні підтримки України з наданням військової допомоги, так довго, як буде необхідним. Ці дискусії будуть продовжені в рамках Ради ЄС, і я сподіваюся, що ми досягнемо згоди до кінця цього року», – повідомив Боррель.

Він зазначив також, що міністри підтримали пропозицію збільшити до 40 тисяч кількість українських військовослужбовців, які мають пройти тренування в рамках EUMAM вже до кінця поточного року. Раніше така кількість визначалася у 30 тисяч військовослужбовців. Частина з українських захисників, за словами високого представника ЄС, проходили навчання саме у Толедо, у військовій академії іспанських збройних сил.

Як повідомлялося, сьогодні в місті Толедо під егідою Іспанського головування в ЄС відбувається неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС (Gymnich), головними темами якої є розвиток ситуації в Україні та в країнах африканського регіону Сахель.

Читайте також:
Програмна промова Борреля: світ чорних лебедів та відмова ЄС від опори на Росію й Китай

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна