46% школярів з тимчасово окупованої частини Запоріжжя обрали вивчати українську мову

Майже половина учнів шкіл на окупованій РФ території Запорізької області, а точніше — їхніх батьків, висловили бажання вивчати українську мову. Окупанти ще навесні оголосили про те, що з 1 вересня 2023 року вивчення української для школярів припиняє бути обов’язковим і батькам пропонується обрати, яку мову їхні діти вивчатимуть як рідну — російську чи українську.

Про це в четвер, 31 серпня, повідомляє “Детектор.Медіа”.

Видання зазначає, що такий непрямий спосіб дізнатися про рівень лояльності українців окупаційній владі дав настільки неочікуваний для росіян результат, що вони навіть не змогли його приховати.

Про 46% школярів, чиї батьки не бажають, щоб їхні діти забули рідну мову і втратили зв’язок з Україною, написали чимало росЗМІ, включно з російським пропагандистським медіа «РИА Новости».

За словами окупаційної «міністерки освіти» захоплених територій Запорізької області Олени Шапурової, учні початкових класів, які обрали вивчення української як рідної мови, з 1 вересня займатимуться за новими підручниками, розробленими міністерством освіти РФ, повідомляє українське видання «РІА Мелітополь».

«Колаборантка визнала, що, незважаючи на те, що викладання в захоплених школах проводиться російською мовою, частина дітей обрала українську мову як рідну. Тому “шефські регіони” закуповують нові підручники з української мови та літератури з першого до четвертого класу.

Рашисти обіцяють до кінця навчального року повністю забезпечити ними учнів до 11 класу включно. Знаючи, як працює кремлівська машина пропаганди, навіть страшно уявити, яку українську мову викладатимуть дітям у захоплених школах Мелітополя», — пишуть журналісти «РІА Мелітополь».

Читайте також:
Росіяни хочуть скасувати українську мову, літературу та історію у школах під окупацією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна