Путін зібрався за кордон вперше після ордеру на арешт – у Китай

Президент країни-агресора РФ Володимир Путін погодився відвідати Китай – цей вояж стане його першою поїздкою за кордон після видачі Міжнародним кримінальним судом ордера на його арешт.

Про це у вівторок, 29 серпня, пише агентство Bloomberg з посиланням на джерела.

Зазначається, що Кремль готує візит Путіна до Китаю на форум “Один пояс, один шлях” у жовтні, за словами трьох людей, ознайомлених із цим питанням.

Російський диктатор прийняв запрошення глави Китаю Сі Цзіньпіна взяти участь у заході, повідомило одне із джерел.

За словами двох співрозмовників, президент РФ готовий відвідувати лише ті країни, де його спецслужби можуть повністю гарантувати його безпеку, і Китай є одним із таких місць.

Путін не залишав Росію після того, як суд у Гаазі оголосив про ордер на його арешт у березні у зв’язку з незаконними депортаціями українських дітей. Водночас, за повідомленнями Кремля, він відвідував окуповані Росією території України.

Підкреслимо, що минулого тижня очільник Росії пропустив саміт БРІКС у ПАР після того, як тамтешній уряд ясно дав зрозуміти, що йому доведеться виконати наказ суду про арешт Путіна.

Китай вважає, що Міжнародний кримінальний суд, який видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна, має зайняти “справедливу позицію”, про це заявив офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь у березні 2023 року.

За словами речника, суд має “дотримуватися об’єктивної та неупередженої позиції” і “поважати імунітет глав держав щодо юрисдикції відповідно до міжнародного права”.

Ван також закликав суд “уникати політизації та подвійних стандартів”, та підкреслив, що завершувати війну в Україні потрібно шляхом “діалогу і переговорів”.

“Китай продовжуватиме займати об’єктивну і справедливу позицію в українській кризі та відіграватиме конструктивну роль у мирних переговорах”, – сказав Ван Веньбінь журналістам.

Китай не підписав Римський статут, який регулює діяльність Міжнародного кримінального суду. Це означає, що на його територію не поширюється юрисдикція суду.

Читайте також:
Доки Путін господар Кремля – його навряд чи заарештують, – Держдеп США

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна