В ОП анонсували нову зустріч послів щодо “формули миру” – вона збере понад 70 учасників

У межах наступної зустрічі послів іноземних держав у Києві щодо обговорення та опрацювання української “формули миру” зберуться понад 70 учасників.

Про це заявив заступник голови Офісу президента Ігор Жовква в інтерв’ю агенції “Інтерфакс-Україна”, опублікованому 28 серпня.

Він зазначив, що дискусіях про “формулу миру” беруть участь не лише західні держави, а й країни так званого Глобального Півдня, зокрема Південно-Африканська Республіка, Бразилія, Індія чи Китай.

“Ми орієнтуємося на нашу формулу, ми враховуємо всі ті пропозиції, зокрема Китаю, Бразилії, які є раціональними і сумісними з інтересами миру, з інтересами України. На наступній зустрічі послів, що відбудеться на цьому тижні в Києві, буде ще більше учасників, думаю, понад 70”, – сказав Жовква.

Заступник голови ОП висловив сподівання, що вже восени вдасться провести саміт щодо “формули миру”.

“Мир в Україні може бути лише на основі “формули миру” України, бо війна триває в Україні”, – резюмував він.

Читайте також:
Зустріч у Джидді: погоджено не всі пункти “формули миру”, діалог триває. Єрмак назвав проблемні питання

Передісторія

5 серпня в Саудівській Аравії почалася зустріч щодо майбутнього саміту “формули миру”, яку запропонував офіційний Київ.

Це вже друга зустріч політичних радників щодо саміту “формули миру” для України – після першої в Копенгагені 24 червня.

У зустрічі в Джидді беруть участь радники з нацбезпеки та політичні радники лідерів уже близько 40 країн (порівняно з 15 – в Копенгагені). Серед них і ті, що не входять до західного табору – зокрема, Китай, Індія, Індонезія, Мексика, Чилі, ПАР. Участь Китаю в таких переговорах глава МЗС України назвав “суперпроривом”.

Деякі ЗМІ називали серед учасників Мексику, але ця країна ставила за умову участь у переговорах росіян.

Росію до участі не запрошували.

Заступник керівника офісу президента України Ігор Жовква раніше розповів, що на зустрічі, яка триватиме два дні, планується щонайменше: “узгодити філософію десяти пунктів української “формули миру” (більшість держав вже висловили свою позитивну оцінку та внести окремі конструктивні пропозиції, які сприятимуть виробленню єдиного підходу), опрацювати модальності проведення майбутнього “саміту формули миру” на рівні лідерів, зокрема час, місце і порядок денний”. Жовква додав, що жоден із лідерів не висловив заперечень щодо необхідності української “формули миру”, й зауважив, що альтернатив їй пропонують усе менше.

Окрім того, представник ОП інформував, що українська делегація на чолі з керівником офісу президента Андрієм Єрмаком зможе провести багатосторонні і двосторонні переговори з понад 30 делегаціями провідних країн Європи, Азії, Африки, Близького Сходу та Латинської Америки.

Президент Володимир Зеленський розраховує, що саміт щодо “формули миру” вдасться організувати на осінь 2023 року.

Українська “формула миру” для світу

Президент Володимир Зеленський у листопаді 2022 року під час виступу перед учасниками саміту “Групи 20” презентував українську формулу миру з 10 пунктів:

  • Радіаційна та ядерна безпека.
  • Продовольча безпека.
  • Енергетична безпека.
  • Звільнення всіх полонених і депортованих.
  • Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  • Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  • Повернення справедливості.
  • Протидія екоциду.
  • Недопущення ескалації.
  • Фіксація закінчення війни.

США та країни G7 заявили про підтримку формули миру Зеленського, адже це може бути потенційним планом закінчення війни.

У зверненні до учасників Міжнародної організації франкофонії Зеленський закликав країни обрати бодай один елемент з “формули миру”, який кожна з них може допомогти реалізувати Україні.

У січні 2023 року МЗС України закликало всі відповідальні держави підтримати й просувати “формулу миру”, яка здатна повернути безпеку та справедливість Україні та всьому світові.

У травні Зеленський висловив бажання, щоб саміт “формули миру” відбувся у липні. Наразі (у серпні) ще триває підготовка Глобального саміту миру.

Учасники зустрічі в Копенгагені. Фото: тг Андрій Єрмак

24 травня відбулася перша зустріч політичних радників з приводу “формули миру” і підготовки саміту лідерів. Тоді в перемовинах у Копенгагені брали участь посадовці з Бразилії, Великої Британії, Данії, ЄС, Італії, Індії, Канади, Німеччини, Південної Африки, Саудівської Аравії, США, Туреччини, Франції та Японії, а також представниками Єврокомісії та Євроради.

Читайте також:
Китай може приєднатися до обговорення “формули миру” для України в Саудівській Аравії, – WSJ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна