SpaceX запустила до МКС космічний корабель із росіянином у складі

Американський багаторазовий пілотований космічний корабель Crew Dragon компанії SpaceX Ілона Маска в суботу стартував до Міжнародної космічної станції, повідомляє НАСА. Серед чотирьох астронавтів – один росіянин.

Запуск було здійснено 26 серпня за допомогою ракети-носія Falcon 9 зі стартового комплексу 39A Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал у Флориді о 03:27 за часом Східного узбережжя США.

До складу міжнародного екіпажу в рамках місії Crew-7 входять жінка-астронавт НАСА Жасмін Могбелі, астронавт Європейського космічного агентства (ESA) данець Андреас Могенсен, астронавт Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) Сатосі Фурукава та космонавт “Роскосмосу” Константин Борисов.

За повідомленням НАСА, багаторазовий корабель Crew Dragon має зістикуватися з МКС 27 серпня. Це вже третій політ корабля.

Планується, що екіпаж проведе на станції пів року.

Передісторія

Як відомо, в липні 2022 року в рамках програми МКС “Роскосмос” та НАСА підписали угоду про перехресні польоти трьох російських космонавтів на американських пілотованих кораблях Crew Dragon та трьох американських астронавтів – на російських “Союз МС” у 2022-2024 роках.

Наразі в межах угоди між “Роскосмосом” та НАСА здійснюються дві місії на МКС – у вересні минулого року до станції було запущено російський корабель “Союз МС-22”, до складу якого, крім росіян Сергія Прокоп’єва та Дмитра Петеліна, входить астронавт НАСА Френк Рубіо. Вони повернуться на Землю на кораблі “Союз МС-23”, який прибув на станцію в лютому для заміни пошкодженого “Союзу МС-22”.

На початку березня на МКС прибув американський корабель Crew Dragon-6. До його екіпажу входять американські астронавти Стівен Боуен та Вуді Гобург, астронавт з ОАЕ Султан Аль-Нейаді та росіянин Андрій Федяєв. Планується, що корабель з екіпажем повернеться на Землю 2 вересня.

Читайте також:
Компанія Маска відправила на МКС перших космічних туристів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна