Ракета “Нептун”, розроблена за вказівкою Залужного 2022 року, вперше знищила особливо важливу ціль у Криму, – ЗМІ

23 серпня вперше в історії крилата ракета “Нептун” Військово-морських сил ЗС України знищила особливо важливу наземну ціль – радар повітряної розвідки 48Я6-К1 “Подлет” та пускову установку 5П85СМ2-0 зенітно-ракетної системи С-400 “Триумф”.

Про це у четвер, 24 серпня, повідомляє журналіст Юрій Бутусов із посиланням на власні джерела.

З його слів, розвідка ВМС ЗСУ отримала точну інформацію щодо місцезнаходження російського радара поблизу села Оленівка на території тимчасово окупованого Криму.

Радар забезпечував контроль повітряної обстановки над західною частиною Чорного моря та над територією Херсонської області з відстані приблизно 110 км від лінії фронту.

“ВМС визначили для ураження позиційного району С-400 нову крилату ракету наземного ракетного комплексу “Нептун”, та запрограмувало маршрут та характеристики польоту, які забезпечили обхід російських систем спостереження. Одна ракета “Нептун” над надмалій висоті пройшла непоміченою та точно знищила РЛС “Подлет”, незважаючи на великі сили російської ППО, зосереджені на окупованій Херсонщині та у Криму. Результати ураження зафіксував дрон Головного управління розвідки Міноборони”, – пише Бутусов.

Він підкреслив, що цей дрон  залетів далеко в тил росіян та літає та фіксує ураження російського радару, який призначений саме для виявлення повітряних цілей, але не здатен помітити і надати цілевказання ні по українському дрону, ні по українській крилатій ракеті.

Зазначається, що радар повітряної розвідки 48Я6-К1 «Подлет» забезпечує спостереження за повітряним простором як за низьковисотними цілями, так і за балістичними ракетами, і є ключовою складовою протиповітряної і протиракетної оборони ЗС РФ.

А от модифікація ракети “Нептун” була розроблена після початку повномасштабного вторгнення згідно з рішенням головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного 15 березня 2022-го року.

Роботи проведені в рекордно короткі терміни, а випробування ракета проходить одразу у бою. Новий видатний успіх ракет “Нептун” вітчизняного КБ “Луч” та воїнів ВМС ЗСУ. Найкращий подарунок до свята”, – резюмував журналіст.

Контекст

24 серпня 2023 року близько 5-ї години ранку, біля населеного пункту Маяк на мисі Тарханкут у Криму було чути вибухи, повідомили “Крим. Реалії”. Російські пропагандистські Telegram-канали стверджували, що в Криму невідомі на гумових човнах нібито обстріляли з берега кемпінг в Оленівці.
Канал Baza пише, що було 10 людей у двох човнах.  SHOT пише про чотири човни з “диверсантами”.

Після події в поліції Чорноморського району оголосили збір особового складу та запровадили план “Фортеця”.

Зазначимо, що в Маяку розташована база 3-го радіотехнічного полку у складі радіотехнічних військ повітряно-космічних сил ЗС РФ. Також на тарханкутському півострові розташований радіолокаційний вузол — РЛК “Небо-М” та РЛС “Каста-2Е2”. По периметру підготовлені позиції для ППО.

Варто зазначати, що це той самий мис Тарханкут, де 23 серпня було знищено російську систему С-400 “Тріумф”.

Мис Тарханкут на карті

Читайте також:
Не тільки “Тріумф” у Криму: ЗСУ вчора пошкодили три ЗРК С-300 на Херсонщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна