Косово приєдналося до “гарантій безпеки” для України

Республіка Косово приєдналася до спільної декларації з підтримки України, яка була погоджена країнами “Групи семи”.

Відповідний документ оприлюднив прем’єр-міністр Косова Альбін Курті в понеділок, 21 серпня.

“Республіка Косово приєднується до Декларації G7 про підтримку України. Забезпечення перемоги України та притягнення лідерів Росії до відповідальності за їхні злочини є важливими для збереження миру та демократії. Косово готове сприяти цим зусиллям”, – написав він у дописі в Twitter.

У заяві про приєднання Косова йдеться, що  “незаконне та неспровоковане вторгнення Росії в Україну залишається загрозою міжнародному миру та безпеці”, а “очікувані наразі втрати у вигляді людських життів, економічної стагнації та руйнування довкілля були катастрофічними для українського народу”.

“Ми вдячні українцям за їх хоробрий опір у захисті наших спільних цінностей включно з демократією, правами людини та глобальним миром і стабільністю, і ми висловлюємо наше глибоке співчуття та співчуття з приводу їх втрати та страждань”, – заявив Курті.

Прем’єр наголосив, що “наслідки конфлікту також поширилися далеко за межі кордонів України, адже намагаючись відвернути наміри від її незаконної війни Росія намагається дестабілізувати західні Балкани за допомогою своїх головних автократичних союзників у регіоні”.

Курті зауважив, що Косово з перших днів повномасштабної російської агресії підтримує Україну.

“Ми негайно засудили вторгнення та приєдналися до санкцій США та ЄС проти Росії. Також хапропонували прийняти до 5000 біженців із конфлікту та прийняли вісімнадцять українських журналістів у Косово, запропонувавши їм безпечний простір для продовження своєї місії говорити правду владі”, – зазначив прем’єр.

Читайте також:
Уже 25 держав приєдналися до “гарантій безпеки” для України від G7, – Єрмак

Як писала “Новинарня“ 12 липня 2023 року під час саміту НАТО лідери країн “Великої сімки” погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Вона передбачає довгострокову підтримку у сфері безпеки та економічної сфери для нашої країни.

2 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що до спільної декларації “Групи семи” про так звані “гарантії безпеки” для України приєдналися вже 12 країн: Бельгія, Данія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Норвегія, Нідерланди, Португалія, Румунія, Фінляндія, Чехія та Швеція.

3 серпня переговори щодо двосторонньої угоди про надання “гарантій безпеки” розпочалися зі США.

11 серпня стало відомо, що Україна розпочала двосторонні консультації щодо “гарантій безпеки” з Великою Британією.

12 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що до декларації від G7 доєдналася Греція.

15 серпня стало відомо, що до “гарантій безпеки” для України приєдналася і Північна Македонія. А 16 серпня – Болгарія.

Читайте також:
Україна розпочинає спільну з НАТО підготовку плану взаємосумісності, – Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна