Провал космічної місії РФ: “Луна-25” врізалася в Місяць

Перша з 1976 року амбітна “місячна” місія Росії зазнала невдачі: космічний апарат “Луна-25”, який мав висадитися на Місяць і працювати там впродовж року, натомість впав і розбився об супутник Землі.

Про це офіційно повідомила держкорпорація РФ “Роскосмос”.

“19 серпня відповідно до програми польоту КА “Луна-25” була передбачена видача імпульсу для формування його передпосадкової еліптичної орбіти. Близько 14:57 за московським часом зв’язок із КА “Луна-25″ перервався”, – зазначили у “космічному” відомстві держави-агресора.

Упродовж 19 та 20 серпня там іще намагалися знайти апарат і зв’язатися з ним, проте жодні такі спроби успіху не мали.

“За результатами попереднього аналізу, у зв’язку з відхиленням фактичних параметрів імпульсу від розрахункових, апарат перейшов на нерозрахункову орбіту і припинив своє існування в результаті зіткнення з поверхнею Місяця“, – визнали в “Роскосмосі”.

Причини такої невдачі з’ясовуватиме міжвідомча комісія, яку формують спеціально з цією метою.

Напередодні в “Роскосмосі” заявили, що на борту автоматичної станції “Луна-25” під час виконання операції “сталася позаштатна ситуація, яка не дозволила виконати маневр із заданими параметрами”.

Місія “Луна-25”

Як писала “Новинарня“, 11 серпня 2023 року Росія запустила свою першу місячну місію за майже пів століття, сподіваючись першою здійснити м’яку посадку на південному полюсі Місяця.

Попередня станція “Луна-24” була запущена у 1976 році ще СРСР.

Космічний корабель “Луна-25” на ракеті “Союз” стартував з космодрому “Восточный”. У “Роскосмосі” тоді заявили, що ракеті знадобиться п’ять днів, щоб досягти Місяця. Потім корабель проведе мав до семи днів провести на орбіті Місяця, перш ніж опуститися в одне з трьох можливих місць посадки. Саму ж посадку планувалося здійснити 21 серпня.

Згідно з попередніми планами РФ, “Луна-25” мала працювати на Місяці один земний рік.

Росіяни сподівалися, що “Лунa-25” досягне Місяця раніше за космічний апарат з Індії — “Chandrayaan-3”, який має сісти на супутнику Землі 23 серпня.

Читайте також:
​Російські космонавти не змогли вийти у відкритий космос через витік охолоджувача

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна