Росія запустила космічну місію на Місяць – вперше за майже пів століття

11 серпня Росія запустила свою першу місячну місію за майже пів століття, сподіваючись першою здійснити м’яку посадку на південному полюсі Місяця.

Про це повідомив Роскосмос.

Космічний корабель “Луна-25” на ракеті “Союз” стартував з космодрому “Восточный”. У відомстві заявили, що ракеті знадобиться п’ять днів, щоб досягти Місяця. Потім корабель проведе ще до семи днів на орбіті Місяця, перш ніж опуститися до одного з трьох можливих місць посадки. Саму ж посадку планують здійснити 21 серпня, сказав голова Роскосмосу Юрій Борисов.

“Прагнення Росії до Місяця змішані з багатьма різними речами. Я вважаю, що перш за все це вираження національної сили на світовій арені”, — сказав професор історії Фордхемського університету в США Асіф Сіддікі.

“Лунa-25” намагається досягти Місяця раніше іншого космічного корабля з Індії — “Chandrayaan-3”, який має приземлитися на супутнику Землі 23 серпня. Обидві країни прагнуть першими досягти південного полюса Місяця приблизно 25 серпня.

“Чандраян-3” планує проводити експерименти протягом двох тижнів, а Луна-25 працюватиме на Місяці один земний рік.

Читайте також:
​Російські космонавти не змогли вийти у відкритий космос через витік охолоджувача

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна