26-27 серпня в Моринцях відбудеться фестиваль ШЕ.FEST

26-27 серпня 2023 на батьківщині Тараса Шевченка відбудеться восьмий фестиваль ШЕ.FEST — на учасників чекають виступи українських гуртів, виконавців, театрів, спікерів, науковців та активістів; очікується борщ з карасями, музей Ше.Fest та аукціон військових трофеїв.

Фестиваль існує вже багато років і шанувальники люблять його за атмосферу нешароварного українського духу та можливість не лише отримати позитивні емоції, а й навчитися чогось нового. На 12 локаціях фестивалю можна буде почути виступ Kozak System, “GG Гуляйгород”, “Мова”, “Колір ночі”, “Крутий заміс”; лекції про Шевченка та війну або взяти участь у поетичному батлі (Просвітницька галявина), побачити виставку зброї та зіграти в гру “Пес Патрон шукає друзів” (Дитяча галявина), подивитися вистави на Театральній сцені, побувати на екскурсіях шевченківськими місцями, взяти участь у майстер-класі з народного танцю, послухати фольклорні гурти (Фольк-сцена) і багато чого іншого. 

Традиційно на фестивалі буде багато музики від сучасних виконавців — можна буде послухати справжню кобзу та ліру, бардів та рок, військовий оркестр і хори. Події розраховані на людей будь-якого віку та мистецьких вподобань, тож буде цікаво всім.

Більше про мистецьке та просвітницьке наповнення ви зможете дізнатися з Програми фестивалю.

ШЕ.FEST — некомерційний волонтерський фестиваль, організований спільними зусиллями небайдужих людей, фондів, підприємців та місцевих державних установ: Моринської сільради, Черкаської обласної адміністрації,  Благодійного фонду “МХП – Громаді”.

“Культура – це не про розваги чи хайп, це — про наше коріння, — розповідає Тетяна Волочай, директорка Благодійного фонду “МХП – Громаді”. — Це відповідь на питання, в чому наша сила й чому «Київ не впав за 3 дні». Це символи, яких ми ще не усвідомили й не вивчили, і тому важливо відкривати їх для себе і в собі зараз. Тому наш Фонд активізував системну підтримку регіональних музеїв, кобзарів, музичних гуртів, театральних постановок та таких фестивалів як Ше.Fest. Бо для нас це насамперед про віднайдення національної ідентичності”.

Цього року ШЕ.FEST відбувається у воєнний час і спрямований на підтримку та єдність українців у важкий період боротьби за свою Незалежність та існування нашого народу. Саме тому організатори вбирали гасло “Шевченко чинить опір!” та ключову цитату з рядків Кобзаря: “Свою Україну любіть. Любіть її… во врем’я люте…”

“Цього року ми змістили акценти і розповідаємо не про самого Шевченка, а більше про його ідеї — ідеї вільної України, незламності нашого духу і того, що в кінці нас всіх очікує Перемога, — розповідає засновниця фестивалю Юлія Капшученко-Шумейко. — Як каже він у своєму творі “Стоїть в селі Суботові”, “церков-домовина розвалиться… і з-під неї встане Україна”. Насправді в кожній поезії Тараса є дух Перемоги, і цьогоріч ми будемо цей дух передавати”.  

Під час заходів будуть проводитися збори на потреби ЗСУ та розіграш військових трофеїв для цієї мети. 

Вхід на фестиваль безкоштовний, на всіх локаціях ШЕ.FEST заборонено вживати та продавати алкоголь.

Новинарня” – інформаційний партнер фестивалю ШЕ.FEST.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна