Відома на весь світ диригентка Оксана Линів з’явилася на людях у футболці “Сила Вагнера”

Всесвітньо відома українська диригентка Оксана Линів з’явилася на музичному фестивалі в Німеччині на честь композитора Ріхарда Вагнера у футболці з принтом «Wagner Power» («Сила Вагнера»).

Фото з цим луком вона опублікувала у фейсбуці, однак, отримавши хвилю обурення з боку українських блогерів та користувачів соцмереж, видалила їх, пише “Детектор медіа”.

Першою на знімки звернула увагу українська волонтерка, яка живе у Польщі, Наталія Панченко. Вона зробила репост публікації зі сторінки диригентки (зараз він недоступний) та додала коментар: “Це ж настільки треба бути відірваною від українських реалій людиною, щоб поїхати у світ представляти Україну у футболці з таким написом”.

Український письменник, засновник ютуб-каналу “Твоя підпільна гуманітарка” Остап Українець у твіттері зауважив:” Всесвітньо відома українська диригентка представляє Україну у світі у футболці Wagner Power. Ви скажете: “Вагнер просто писав музику, її одяг — її справи, тут очевидно не про ПВК”. Але саме ігнорування контекстів я вважаю певним знаком людожерства”.

Основне послання в критичних дописах на адресу диригентки зводилося до того, що хоча Линів, вочевидь, не мала на увазі російську приватну військову компанію Євгенія Пригожина, визнану у світі злочинною організацією, та в українців слово “Вагнер” асоціюється насамперед саме з цією ПВК.

“Линів цілком могла б не одягати цю футболку, аргументовано пояснивши організаторам причину”, — написала блогерка, піарниця та поетеса Тетяна Власова.

Однак знайшлося чимало й тих, хто виступив на захист диригентки.

“Поширена вада світу — ідіотизм. Зрада — Линів у футболці “Сила Вагнера”. Агов! Диригентка на заснованому ним фестивалі. Зараз його творчості і присвяченому. Чи напис на стіні вам, патріотам із полум’яним серцем, ні про що не говорить?! А, ну так — це ж улюблений композитор Гітлера”, — саркастично відзначив Андрій Солодкий.

“Може, ви ще й Тараса Григоровича скасуєте, бо серед окупантів є ті, в кого прізвище Шевченко?” — писали в постах на підтримку Линів інші учасники дискусії, які просили хейтерів диригентки «не натягувати сову на глобус» і питали їх, чи виколупали вони літеру Z з клавіатури.

Сама Линів поширила в соцмережах коментар онуки Ріхарда Вагнера Катаріни стосовно того, що російські найманці Пригожина використали імʼя її діда.

“Окупація роботи Вагнера націонал-соціалістами була огидною. І коли “російська наймана армія, звірства якої неможливо перевершити, вимазує ім’я Вагнера на своїх кривавих прапорах, то не тільки в мене перехоплює подих”, — процитувала диригентка онуку композитора.

Читайте також:
Оксана Линів стала першою жінкою, яка диригувала концертом до річниці ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна