Шева і Зінченко зібрали в Лондоні великих футболістів минулого, щоб відбудувати розбомблений ліцей на Чернігівщині. ФОТОРЕПОРТАЖ

У Лондоні на стадіоні “Стемфорд Бридж” клубу “Челсі” відбувся благодійний виставковий матч, що мав на меті зібрати кошти для ремонту зруйнованого російською армією ліцею на Чернігівщині та нагадати світові про війну РФ проти України. Десятки великих футбольних зірок, а також зірки кіно й телебачення, 5 серпня зібралися на одній події під назвою Game4Ukraine у командах “синіх” (капітан – Андрій Шевченко) та “жовтих” (Олександр Зінченко).

Гра закінчилася внічию – 2:2. Під час матчу на реконструкцію Михайло-Коцюбинського ліцею вдалося зібрати понад мільйон євро, однак збір триває.

Вільний доступ до показу матчу, організованого платформою United24, було забезпечено майже в 200 країнах світу.

Як пише “Трибуна“, трансляція розпочалася з соціальних відео, які нагадали, що саме відбувається в Україні – руйнування, смерті, трагедії та інші наслідки неспровокованої агресії Росії.

Перша акція пройшла прямо перед стартом матчу – легенд футболу на поле вивели діти, які після виконання гімну України Джамалою розписалися на футболках гравців. Команди символічно об’єдналися в коло під час хвилини мовчання в пам’ять про загиблих на війні українців.

На табло ввімкнули запис спеціального звернення президента України Володимира Зеленського: “Дякую вам за те, що взяли участь у цій прекрасній події. Сьогодні ви побачите українців, почуєте українців та зможете їм допомогти. Футбол – це сила, яка об’єднує людей. І сьогодні ми побачимо, що світ об’єднаний – об’єднаний командами Шевченка та Зінченка.

Ukraine’s President Volodymyr Zelensky addresses the players ands the crowd from a giant screen ahead of the Game4Ukraine fundraising football match between Oleksandr Zinchenko’s team and Andriy Shevchenko’s team at Stamford Bridge in London, on August 5, 2023. Getty Images/Global Images Ukraine

Чудові люди, чудові гравці. Жовта та синя команди представляють наш національний прапор – один із найпотужніших символів свободи в історії. І ми робимо його символом відродження. Ми можемо зробити це разом. Я дякую Сполученому Королівству за всю підтримку, дякую всім вам, хто приєднався до нашої команди UNITED24, яка допомагає захистити свободу та відновити нормальне життя. Слава Україні”.

Впродовж усього матчу на екрані були різні посилання, QR-коди та інформація для надсилання СМС щодо збору коштів.

Вхід на трибуни коштував для дорослих – від 28 фунтів (близько 1320 гривень), для дітей і пільговиків – від 15 фунтів (708 гривень). На 40-тисячному “Стемфорд Бридж” лишилася частина вільних місць.

Футболісти “синіх”: Андрій Шевченко, Петр Чех, Діда, Роберто ді Маттео, Жуліо Сезар, Карлі Телфорд, Карло Кудічіні, Фабіо Каннаваро, Жерар Піке, Крістіан Пануччі, Массімо Оддо, Вільям Галлас, Кларенс Зеєдорф, Майкл Ессьєн, Клод Макелеле, Михайло Мудрик, Сержиньйо, Клер Раферті, Джо Коул, Сергій Ребров, Самюель Ето’О, Джанфранко Дзола, Джермейн Дефо, Шота Арвеладзе, Лука Тоні та Джиммі Флойд Хассельбайнк. Тренерка – Емма Хейз.

Футболісти “жовтих”: Олександр Зінченко, Єнс Леманн, Девід Джеймс, Бакарі Санья, Антоніо Валенсія, Даріо Срна, Пер Мертезакер, Мікаель Сильвестр, Вес Морган, Джолеон Лескотт, Мартін Шкртел, Йон-Арне Ріїсе, Гаель Кліші,  Робер Пірес, Джек Вілшер, Чарлі Адам, Марк Нобл, Євген Коноплянка, Кеті Чепмен, Джессіка Уртадо, Рейчел Єнкі, Євген Левченко, Жуніор Мораєс та Якубу Аєгбені. Тренер – Арсен Венгер.

Британські селебріті, які виходили на заміни: комік Рассел Говард, актори Тохіб Джимо, Філ Данстер, Гіро Файнс-Тіффін, Арчі Рено, Ральф Літтл, музиканти Джеймс Артур, Тов Вокер і Челсі Граймс, співаки Том Греннані і Пітт Догерті, телеведучий Роман Кемпф.

Голи: Зеєдорф, Галлас – Нобл, Срна

Як стало відомо зі слів коментаторів, лише один Шота Арвеладзе, колишній футболіст “Аякса” та збірної Грузії, який брав участь у матчі, пожертвував на проєкт 80 тисяч євро.

Деякі із заявлених футболістів не доїхали до Лондона, як, наприклад, Олег Лужний.

На синьо-жовтій доріжці (замість червоної) фотографи фіксували зірок шоубізнесу, як-то Мел Сі та ін.

Fans hold a banner depicting Britain’s King Charles III holding a paper aeroplane during the Game4Ukraine fundraising football match between Oleksandr Zinchenko’s team and Andriy Shevchenko’s team at Stamford Bridge in London, on August 5, 2023. Getty Images/Global Images Ukraine

Нинішній капітан збірної України, гравець лондонського “Арсеналу” Олександр Зінченко та колишній капітан і тренер збірної, ексгравець “Динамо”, “Мілана” та “Челсі” Андрій Шевченко вийшли в стартових складах. Надалі вони по кілька разів сідали на заміну і поверталися на поле, адже регламент це дозволяв. Також поруч із чоловіками грали, виходячи із лавки запасних, відомі британські жінки-футболістки та телезірки.

На 24-й хвилині відбулася символічна зупинка в матчі (з посилання на дату початку повномасштабного вторгнення РФ) та аплодисменти трибун.

У перерві транслювали чергові соціальні відео, історії, розповіді постраждалих, та нагадування про необхідність фінансової допомоги.

Також між таймами відбулося шоу із запрошеними музичними зірками. Cеред них  – український гурт “Бумбокс” із солістом – військовослужбовцем Андрієм Хливнюком, який заспівав повну версію “Червоної калини” в новій аранжації, Піт Догерті та всесвітньовідомий шотландець Том Вокер.

Ukraine rock group BoomBox, led by lead singer Andriy Khlyvnyuk (centre L), perform during half-time at the Game4Ukraine fundraising football match between Oleksandr Zinchenko’s team and Andriy Shevchenko’s team at Stamford Bridge in London, on August 5, 2023. Getty Images/Global Images Ukraine

Попри виставковий та товариський характер матчу, на полі не було гри “у піддавки” і жартівливого шоу – славнозвісні виконавці минулого намагалися забити, та їм перешкоджали не менш видатні голкіпери. Певну перевагу мала дещо молодша команда “жовтих”, однак “сині” змогли відігратися.

Олександр Зінченко поділився враженнями від атмосфери: “Це дуже особливий момент для мене, я дуже пишаюся тим, що знаходжуся тут, це чудова подія. Всі люди, які зібралися тут і дивляться матч по телевізору – всі вони є великою частиною цієї події, тому що ми робимо хороші справи. Ми хочемо, щоб діти повернулися до своєї школи. Ми хочемо відбудувати цю будівлю, яка була зруйнована бомбами терористів.

Фотогалерея Getty Images/Global Images Ukraine:

Game4Ukraine Game4Ukraine Game4Ukraine Game4Ukraine FBL-ENG-UKRAINE-CONFLICT-ZINCHENKO-SHEVCHENKO FBL-ENG-UKRAINE-CONFLICT-ZINCHENKO-SHEVCHENKO FBL-ENG-UKRAINE-CONFLICT-ZINCHENKO-SHEVCHENKO
<
>
LONDON, ENGLAND - AUGUST 05: Joe Cole of the Blue Team battles for possession with Jack Wilshere of the Yellow Team during the Game4Ukraine charity match at Stamford Bridge on August 05, 2023 in London, England. Legend Andriy Shevchenko, Arsenal player and Ukraine captain Oleksandr Zinchenko, with the support of President Zelenskyy's UNITED24 initiative, will be joined by leading players and icons from the world of TV, sport, film and music in aid of Ukraine. (Photo by Henry Browne/Getty Images)

Це ще один потужний меседж для решти світу – тут багато великих імен, які підтримують нас. Українцям дуже важливо подивитися цю гру безплатно та побачити, як усі ці знаменитості грають заради України. Вау, я вважаю, що це важливо”.

Наприкінці арбітр показав символічну синьо-жовту картку – на підтримку України.

Надалі глядачі побачили заключну частину концерту.

Читайте також:
У Лондоні відбудеться благодійний футбольний матч – збиратимуть кошти на відбудову ліцею на Чернігівщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна