РФ нарешті надала доступ експертам МАГАТЕ до дахів 3-го і 4-го енергоблоків ЗАЕС

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) вдень 3 серпня нарешті отримали доступ до дахів 3-го і 4-го енергоблоків Запорізької атомної електростанції.

Про це повідомив гендиректор Агентства Рафаель Гроссі, йдеться на сайті МАГАТЕ.

Експерти не виявили на покрівлях мін чи вибухових речовин, а також у машинних залах ЗАЕС. Гроссі додав, що місія продовжить свої запити на відвідування дахів інших чотирьох енергоблоків станції.

“Я вітаю звістку про те, що експертам МАГАТЕ нарешті надали додатковий доступ на об’єкт. Своєчасне, незалежне та об’єктивне повідомлення про факти на місцях має вирішальне значення для продовження зусиль МАГАТЕ щодо підтримки ядерної безпеки та захисту під час військового конфлікту в країні”, — сказав генеральний директор Агентства.

Доступ до дахів експертам надали одразу після успішної дев’ятої ротації груп на станції.

У ніч перед ротацією команда повідомила, що чула серію вибухів у районі станції. Група повідомила, що внаслідок цих вибухів не було жодного впливу на майданчик, сусідню промзону чи місто Енергодар.

Гроссі закликав усі сторони “утримуватися від будь-яких дій, які можуть призвести до ядерної аварії з потенційними наслідками для здоров’я населення та навколишнього середовища”.

За останній тиждень місія МАГАТЕ провела додаткові інспекції та обходи на Запорізькій АЕС. Після обходу периметра дільниці 1 серпня група підтвердила, що міни, вперше виявлені 23 липня, все ще на місці. Жодних нових мін чи вибухових речовин під час обходів за останній тиждень не знайшли.

Після холодного зупину енергоблоку №5 28 липня розпочалися роботи з технічного обслуговування, зокрема, перевірка та випробування систем безпеки, що захищають реактор та його пальне, а також очистка теплообмінника. Група МАГАТЕ неодноразово запитувала інформацію про повний обсяг робіт з технічного обслуговування, які окупанти планують провести в енергоблоці №5 з урахуванням обмеженої наявності запасних частин та значного скорочення обслуговуючого персоналу на ЗАЕС.

Також місія слідкує за рівнем води, необхідної для охолодження реакторів ЗАЕС, та провела радіаційний контроль. Наразі показники в нормі.

Читайте також:
Окупанти перевели 4-й енергоблок ЗАЕС в режим “гарячого зупину”, – МАГАТЕ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна