Окупанти перевели 4-й енергоблок ЗАЕС в режим “гарячого зупину”, – МАГАТЕ

Росіяни на захопленій Запорізькій атомній електростанції завершили перехід 5-го енергоблоку в режим “холодного зупину” і перевели 4-й – у режим “гарячого зупину”.

Про це 29 липня повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

За цими даними, зміна статусу реактора була здійснена з метою проведення робіт із технічного обслуговування на 5-му енергоблоці, які можливі лише в режимі холодної зупинки.

“Енергоблок №5 був переведений у холодний режим вчора вранці, через три дні після того, як енергоблок №4 був переведений у гарячий режим, пара з якого зараз використовується для очищення стічних вод на ЗАЕС. Решта енергоблоків залишаються в холодному стані”, – йдеться в повідомленні МАГАТЕ.

Крім того, 28 липня команда МАГАТЕ, яка перебуває на станції, відвідала енергоблок №5, оглянула корпус реактора, басейн витримки відпрацьованого ядерного палива та парогенератор. Інспектори відзначили, що все обладнання знаходиться в нормальному стані.

Проте під час обходу периметра ЗАЕС команда підтвердила, що міни, які вони бачили 23 липня, все ще знаходяться на місці. МАГАТЕ також продовжує запитувати доступ до дахів реакторів ЗАЕС та їхніх машинних залів.

В Агентстві додають, що протягом останніх кількох днів їхні представники чули поодинокі детонації, деякі з них були на віддалі від станції, а деякі, очевидно, ближче.

Також 27 липня команда МАГАТЕ здійснила обхід території става-охолоджувача, відвідавши пілотну свердловину. За повідомленням команди, наразі триває тестування якості води та дебіту, яке визначить, чи відповідає це місце вимогам до свердловини, встановленим на майданчику.

“Експерти МАГАТЕ продовжують стежити за ситуацією щодо наявності води для охолодження шести реакторів станції. Наявне водопостачання залишається відносно стабільним, а рівень води у великому ставку-охолоджувачі станції знижується приблизно на 1 сантиметр на день через використання і випаровування. Занурювальні насоси періодично використовувалися для перекачування води з вхідного каналу Запорізької ТЕС у вихідний канал ЗАЕС. “, – зазначили в МАГАТЕ

Читайте також:
Українські працівники ЗАЕС чинять опір окупантам, ті їх шантажують і б’ють, – Генштаб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна