Перевірки військкомів: Зеленський повідомив про невтішні результати

Попередні результати перевірки віськкомів виявились невтішними, правоохоронці вже займаються цим питанням.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 25 липня.

“Сьогодні представили мені деякі попередні результати перевірки інших “воєнкомів”, окрім колишнього одеського. І невтішні результати. Звичайно, правоохоронці реалізують їх у законний спосіб, і суспільство все побачить”, – сказав він.

Зеленський попередив усіх таких військкомів та інших чиновників, які “чомусь думають, що суспільство нібито просто почекає, нібито можна нахабнішати десь у тилу”.

“Ми виграємо цю війну, яку почала Росія. І ми виграємо для України таке державне життя, яке буде гідним наших героїчних захисників, кожного й кожної, хто зараз усі свої сили віддає захисту. Негідним у такому житті місця немає”, – підкреслив глава держави.

Президент додав, що в Україні не буде тих посадовців, хто думає, “як більше часу провести б за кордоном та шукають собі вигідні відрядження, щоб можна було їх поєднати з бізнесом, із друзями чи пляжами”.

Контекст

Нагадаємо, 23 липня на Ставці головнокомандувача Зеленський дав термінове доручення створити комісію під керівництвом першого заступника міністра оборони України генерала Павлюка разом із правоохоронним блоком та разом із НАЗК для перевірки всіх воєнкомів в усіх регіонах України.

Це відбулось на тлі скандалу з одеським воєнкомом Євгеном Борисовим, у якого знайшли майно в Іспанії на мільйони доларів. 25 липня суд обрав Борисову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 22 вересня з можливістю внесення застави у розмірі 150 мільйонів гривень.

Читайте також:
У “Слузі народу” вимагають перевірити всіх військкомів після інформації про придбання сім’єю начальника Одеського ТЦК і СП розкішної вілли в Іспанії

Передісторія

Журналісти-розслідувачі встановили, що родина начальника одеського обласного військкомату полковника Євгена Борисова під час повномасштабної війни придбала на іспанському узбережжі нерухомості та автівок на мільйони доларів.
Пізніше стало відомо, що стосовно Борисова провели службову перевірку, але підстав для відсторонення від посади не виявили.

Після цього президент Володимир Зеленський на засіданні Ставки доручив головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному звільнити військкома.

Проти нього на початку травня відкрили кримінальне провадження.

У червні Борисова звільнили з посади начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, яку він обіймав дуже довгий час.

НАЗК склало обґрунтований висновок щодо незаконного збагачення Борисова на суму 188 мільйонів гривень.

Державне бюро розслідувань оголосило йому підозру, проте виявилося, що ексвійськком десь зник. Два дні тривали активні пошуки, і зрештою у результаті комплексних оперативно-слідчих заходів його затримали у Києві.

Борисова підозрюють:

  • у набутті особою, уповноваженою на виконання функцій держави активів, вартість яких більш ніж на шість тисяч п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи
  • у нез’явленні вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинене в умовах воєнного стану;
  • в ухиленні військовослужбовця від несення обов’язків військової служби шляхом обману, вчиненому в умовах воєнного стану.

Ексвоєнкому загрожує до 10 років позбавлення волі.

Читайте також:
Шукали два дні. ДБР затримало ексвоєнкома Одеського ТЦК Борисова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна