“Великою війною вже й попахує”: Росія підняла рівень призовного віку

Депутати Держдуми Росії у другому і третьому читаннях схвалили законопроєкт про підвищення призовного віку до 30 років. Тепер до армії РФ призиватимуть з 18 до 30 років.

Про це у вівторок, 25 липня, повідомляє “Радіо Свобода”.

Змінити межі призовного віку запропонувало міноборони Росії в грудні 2022 року. Тоді йшлося про те, що нижню планку призовного віку підвищать із 18 до 21 року, а верхню — з 27 до 30 років. У такому вигляді законопроєкт і був ухвалений у першому читанні. Але до другого читання депутати вирішили підвищити лише верхню планку віку призову, а нижню залишити на рівні 18 років.

Тепер документ має схвалити Рада федерації, після чого його підпише президент Росії Путін. Закон набере чинності 1 січня 2024 року.

Голова думського комітету з оборони Андрій Картаполов сказав, що під призов у 2024 році не підпадуть росіяни, яким виповниться 27 років до кінця 2023 року. Їх зарахують до запасу.

У грудні 2022 року Андрій Картаполов обґрунтовував необхідність підвищення нижньої планки призовного віку тим, що “замість сопляка, якого призивають одразу після школи, будуть призивати досить дорослу людину”. А в липні 2023-го Картаполов заявив, що нижній поріг вирішено залишити колишнім, “бо дуже багато хлопців хоче піти служити саме у 18 років”.

Переконуючи голосувати за законопроєкт без поправок 25 липня, Картаполов сказав: “Цей закон написано під велику війну, під загальну мобілізацію. І зараз цією великою війною вже й попахує”.

Вища планка призовного віку свідчить про бажання керівництва РФ розширити базу для рекрутування солдатів на війну з Україною.

Нагадаємо, 30 травня 2023 року Верховна Рада ухвалила закон про зменшення граничного віку перебування призовників на військовому обліку з 27 до 25 років (щоб мати можливість мобілізувати більше людей). Відтак в Україні призивають на строкову службу у віці з 18 до 25 років.

Читайте також:
Росія піднімає планку призовного віку до 30 років

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна