Зеленський звільнив посла у Британії Пристайка, який дорікнув президенту “нездоровим сарказмом”

Президент Володимир Зеленський звільнив Вадима Пристайка з посади посла України у Великій Британії.

Про це йдеться у відповідному указі на сайті глави держави, датованому 21 липня.

Згідно з текстом указу, Пристайко звільнений з двох посад – надзвичайного та повноважного посла України у Сполученому Королівстві Великобританії та Північної Ірландії та постійного представника при Міжнародній морській організації за сумісництвом.

Що відомо про Пристайка

Пристайко став послом України у Великій Британії, відповідно до указу президента Зеленського від 20 липня 2020 року.

До того з 1994 року працював в МЗС на різних посадах. Був послом України в Канаді, заступником міністра закордонних справ, очолював місію України при НАТО. У травні 2019 року призначений заступником керівника Офісу Президента. 29 серпня того ж року – міністром закордонних справ України. 4 березня 2020 року Пристайко був призначений віцепрем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Передісторія

Як відомо, нещодавно міністр оборони Великобританії Бен Воллес заявив, що Україна нібито має більше дякувати західним партнерам за надану ними військову допомогу.  Він розповів, як 2022 року приїздив до України, щоб отримати перелік необхідної зброї: “Знаєте, ми не Amazon. Я сказав їм це минулого року, коли їхав 11 годин, щоб отримати список”.

Зеленський відреагував на ці слова, заявивши, що підтримка України — це необхідність.

“Нехай він напише мені, як мені потрібно подякувати, щоб ми повністю були вдячні… Можемо вранці прокидатися і особисто дякувати”, — заявив він.

Згодом цю ситуацію прокоментував і Пристайко. Дипломат у коментарі Sky News назвав “нездоровим сарказмом” репліку Зеленського про те, що він може хоч щодня дякувати британському міністру оборони Воллесу за військову допомогу Україні.

“Я думаю, він відповів трохи з сарказмом.. коли президент Зеленський сказав, що кожного ранку він прокидатиметься і дзвонитиме Бену Воллесу, щоб подякувати йому… Я не думаю, що цей сарказм − це здоровий сарказм”, — сказав тоді український дипломат.

Пристайко пізніше додав , що і сам Воллес міг би не виносити слова у публічний простір, а особисто поспілкуватися із ним.

“Саркастичний коментар британського міністра про Amazon отримав таку ж саркастичну відповідь президента Зеленського. Але я впевнений, що сарказм між дружніми країнами не потрібен”, – сказав дипломат.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна