Британський суд з оригінальним поясненням відмовився повертати олігарху з Росії супер’яхту за 43 млн євро

Високий суд Англії та Уельсу відхилив позов росіянина Сергія Науменка, який вимагав скасувати постанову британського уряду про арешт його супер’яхти навесні 2022 року в межах санкційного режиму.

Про це в п’ятницю, 21 липня, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на PA Media.

Науменко стверджував у суді, що тодішній міністр транспорту Великої Британії Грант Шаппс помилково розпорядився арештувати супер’яхту Phi, оскільки Науменко не перебував під санкціями, а арешт став “непропорційним втручанням” у його право власності.

Суддя дійшов висновку, що затримання яхти справді порушило “право власності” Науменка. Але він зазначив, що суспільний інтерес у спробі Великої Британії здійснити “якомога глибший вплив” на Росію за допомогою режиму санкцій має більше значення.

Також у рішенні вказано, що Науменко має “великі статки” і не стверджує, що “зазнає фінансових труднощів” через арешт “розкішної супер’яхти”.

Водночас суд підтвердив відсутність доказів того, що росіянин обіймав будь-яку політичну або урядову посаду в Росії чи мав будь-який зв’язок із російським президентом Путіним.

Про арешт супер’яхти Phi в березні 2022 року оголосив міністр транспорту Сполученого Королівства Грант Шаппс, заявивши, що конфіскація “перетворила ікону російської влади й багатства на чітке і суворе попередження Путіну та його друзям”.
Уряди США та Європи затримали десятки супер’яхт, що належать відомим російським олігархам, які перебувають під санкціями. Загальна їх вартість становить близько 3,7 мільярда доларів.

Читайте також:
Помста за війну: український моряк в Іспанії підтопив розкішну яхту очільника “Рособоронекспорту”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.