Два кримські клуби зіграли в чемпіонаті РФ – УАФ закликає ФІФА та УЄФА вжити заходів

Українська асоціація футболу (УАФ) звернулася до УЄФА та ФІФА з офіційним листом, в якому просить відреагувати на незаконне включення клубів з українського Криму, ФК “Севастополь” та ФК “Рубін Ялта”, до чемпіонату країни-агресорки Росії.

Про це повідомила пресслужба організації 17 липня.

“Севастополь” і “Рубін Ялта” зіграли перші матчі у чемпіонаті Другої ліги проти ростовського СКА (3:1) та “Біолога” з кубанського селища Прогрес (1:1).

У зверненні Українська асоціація футболу закликала організації позбавити РФС членства, яке вона зберігає попри виключення збірних і клубів Росії з турнірів під їхньою егідою.

“Незважаючи на численні звернення УАФ до ФІФА та УЄФА, 16.07.2023 ФК “Севастополь” та ФК “Рубін Ялта” провели свої перші матчі в другому російському дивізіоні. Ми розцінюємо такі дії як грубе порушення статутів ФІФА й УЄФА та рішення УЄФА про особливий статус кримського футболу. З огляду на вищезазначене, УАФ знову звертається до ФІФА та УЄФА з проханням розглянути можливість виключення РФС із членства у ФІФА та УЄФА через доведену невідповідність вимогам статутів керівних органів світу й Європи та цінностям всесвітньої футбольної сім’ї”.

У 2014 році після окупації Криму Союз європейських футбольних асоціацій заборонив участь кримських клубів у футбольних турнірах Росії. До 2023 року Російський футбольний союз дотримувався цієї заборони.

Однак восени 2022 року у РФ заявили про намір приєднати клуби з окупованих українських територій до внутрішніх чемпіонатів. Тоді в УАФ також відреагували зверненням до ФІФА та УЄФА з вимогою вжити заходи проти РФС.

Перед початком сезону 2023/24 РФС надала “Севастополю” та “Рубіну Ялта” сертифікати на участь у третьому дивізіоні чемпіонату Росії. А в неділю, 16 липня, обидва кримські клуби зіграли свої перші матчі у турнірі.

Читайте також:
Президента УАФ Павелка відправили в СІЗО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна