До “гарантій безпеки” для України, окрім держав “Групи семи”, долучаться ще 4-5 країн, – Зеленський

доповнено

До надання Україні так званих гарантій безпеки, окрім держав “Групи семи”, погодилися долучитися ще 4-5 країн.

Про це 12 липня заявив Володимир Зеленський на пресконференції за підсумками Вільнюського саміту НАТО, передає “ЄП“.

Український лідер зазначив, що на полях саміту Альянсу була укладена декларація про “гарантії безпеки” – “парасолькова домовленість”, після якої будуть підписані “дуже конкретні документи на двосторонньому рівні: зі США, Німеччиною, Японією та “Сімкою”.

“Плюс – інші держави, які доєднаються до цієї декларації. І там буде, я впевнений, і Польща, й інші держави. Одразу чотири-п’ять держав сказали одразу, що ми доєднуємось”, – повідомив він.

Зеленський стверджує, що це буде “дуже серйозний безпековий союз гарантій, тому що ці документи будуть ратифікуватись у парламентах держав”.

“Тому це дуже серйозний документ, а не Будапештський меморандум”, – підкреслив він.

Тим часом країни Північної Європи – Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія та Швеція – привітали декларацію G7 про безпекові зобов’язання для України та оголосили про свою готовність сприяти її довгостроковій безпеці. Про це йдеться у спільній заяві держав, опублікованій, зокрема, урядами Фінляндії та Норвегії.

“Разом із партнерами ми маємо намір розвивати рамки зобов’язань і домовленостей, враховуючи широкий спектр потреб – від надання сучасної військової техніки до ініціатив з навчання військових та підтримки стійкості”, – йдеться в заяві.

Північноєвропейські держави стверджують, що робитимуть це для того, щоб “сприяти довгостроковій безпеці України, стримувати майбутню російську агресію, зміцнювати економічну стабільність і стійкість України, а також надавати технічну й фінансову підтримку для задоволення нагальних потреб України”.

Читайте також:
Країни G7 погодили гарантії безпеки для України

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна