З 11 липня в Україні діятимуть нові обмеження щодо тютюнових виробів: що в списку

З 11 липня в Україні набуде чинності закон №1978-IX, який вносить зміни до «антитютюнового законодавства». Зокрема, вони стосуються реклами та продажу тютюнових виробів.

Про це повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Почнуть діяти такі зміни:

  • заборона реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет і рідин до них;
  • заборона куріння з використанням пристроїв для нагріву в усіх громадських місцях та приміщеннях за аналогією до куріння звичайних цигарок;
  • заборона виробництва (окрім на експорт), оптової та роздрібної торгівлі й імпорту для реалізації в Україні цигарок, що містять смако-ароматичні добавки.

Заборона на продаж стосуватиметься:

  • тютюнових виробів та рідин до електронних сигарет із псевдокорисними (вітамінами) та енергетичними (кофеїном, таурином) добавками. Також із добавками, що роблять викиди кольоровими й полегшують вдихання диму або засвоєння;
  • цигарок, тютюну для самокруток та е-сигарет зі смако-ароматичними добавками. Також такі добавки будуть заборонені в будь-яких компонентах виробів;
  • якщо фільтр, папір або капсула в тютюнових виробах дозволяють змінювати запах чи смак;
  • рідин до електронних сигарет з обʼємом контейнерів більше ніж 10 мл, а також якщо вміст нікотину перевищує 20 мг в 1 мл.

Порушення закону щодо продажу передбачає штраф розміром 20 тисяч гривень, а за повторне порушення протягом року — 50 тисяч грн.

Окрім реклами, зміни забороняють спонсорство тютюнових виробів та електронних цигарок. Зокрема, йдеться про спонсорство телепередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів, програм чи окремих осіб з використанням торговельних марок таких виробів.

За порушення вимог статей 16, 16-1 чи 16-2 цього закону передбачений штраф розміром 30 тисяч гривень, у разі повторного порушення протягом року — 50 тисяч гривень.

Норми «антитютюнового законодавства» відповідають Рамковій конвенції ВООЗ щодо боротьби з тютюном і директиві 2014/40/ЄС, які передбачають обмеження застосування маркетингових технологій для підвищення привабливості тютюнових виробів, стимулювання продажу та створення ілюзії меншої шкоди від них.

Такі зміни до закону «Про заходи щодо запобігання та зменшення вживання тютюнових виробів і їхнього шкідливого впливу на здоров’я населення» уряд ухвалив ще у грудні 2021 року.

Читайте також:
Антимонопольний комітет оштрафував тютюнові компанії на 6,5 млрд

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна